Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης Να τελειώνουμε με τους μνημονιακούς κάθε απόχρωσης!


Η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ πνέει τα λοίσθια αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία! Κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο αδύναμοι αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιο επικίνδυνοι. Ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν τα ψέματα τα οποία εξαγγέλλουν και λένε στον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα να φυλλοροούν και να «πηδάνε από το τρένο». Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να κυβερνήσει πραξικοπηματικά και μετά τον Μάρτιο και χωρίς τους ΑΝΕΛ αν χρειαστεί! Μαζί με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τον Ζάεφ, προσπαθούν να επιβάλουν πραξικοπηματικά, μετά τη ξεκάθαρη απόρριψη του λαού της Μακεδονίας, την επαίσχυντη «συμφωνία των Πρεσπών» και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Κυβέρνηση ψευδούς, ελεημοσύνης και διαχείρισης της εξαθλίωσης. Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικού ψεύδους και υποκρισίας συνεχίζουν καθημερινά το αφήγημα τους περί «εξόδου από τα Μνημόνια, επαναφοράς της κανονικότητας, κ.α.». Οι εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ, οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις για την μη περικοπή των συντάξεων, τα υποτιθέμενα αντίμετρα, αποτελούν ακόμη μια προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενόψη εκλογών, όποτε αυτές γίνουν. Δίπλα τους και οι άλλοι μνημονιακοί Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ.. κλπ, που σιγοντάρουν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ανέλθουν αυτοί στην εξουσία, για να εφαρμόσουν ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα!
·         «Η αύξηση του κατώτατου μισθού»: θα είναι περίπου 12 ευρώ καθαρά/μήνα, δηλαδή ούτε ένα γάλα ημερησίως. Αίσχος! Αντιθέτως η μείωση από την αλλαγή του αφορολογήτου το 2019 θα είναι περίπου 50 ευρώ καθαρά/μήνα. «Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού»: για κάθε νέο/νέα έως 25 ετών, το κράτος δηλαδή ο ελληνικός λαός θα επιδοτεί τους εργοδότες με 165 ευρώ περίπου κάθε μήνα. Εννοείται ότι αυτή η «γενναία» αύξηση θα συνοδευτεί και με την παραπάνω γενναία μείωση από την αλλαγή του αφορολογήτου.
·         «Μη περικοπή συντάξεων»: Οι συντάξεις θα περικοπούν σίγουρα από 1/1/2019, από την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, από τη εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016 θα παίρνουν την σύνταξη «ελεημοσύνης» του Κατρούγκαλου, περί τα 380 ευρώ και ότι τους αναλογεί από τα υπόλοιπα (επικουρικό, μέρισμα κτλ) πετσοκομμένα τουλάχιστον κατά 30%. Όσο για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (μείωση έως 18% στους παλιούς συνταξιούχους) μάλλον θα πάει για μετά τις εκλογές ή αν δεν γίνουν μειώσεις υπάρχει και ο «κόφτης» για να διασφαλίζει με νέα μέτρα τα συμφέροντα των ευρωπαίων τοκογλύφων!
·         «Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Σ.Σ.Ε.»: Σειρά μνημονιακών νομοθετημάτων που παραμένουν, εδραιώνονται και ενισχύονται, κάνουν πρακτικά αδύνατη την υπογραφή, την ισχύ και την επεκτασιμότητα των Κλαδικών Σ.Σ.Ε. ή τις καθιστούν ανίσχυρες και ανεφάρμοστες. (βλέπε Επισιτισμού, Αλυσίδων Εστίασης, Εμπορίου κ.α.). Όσο για την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αυτή όχι μόνο δεν επαναφέρεται αλλά, ως προς το μισθολογικό μέρος, θα προκύπτει όπως στην χούντα ή σε μαύρες εποχές για την εργατική τάξη, δηλαδή με νόμο της κυβέρνησης και με μνημονιακά κριτήρια (ανταγωνιστικότητα, ανεργία κτλ).
·         «Μείωση της ανεργίας και παροχές»: Πρόκειται για προγράμματα ελεημοσύνης, ορισμένου χρόνου του ΟΑΕΔ, ώστε να συμπληρώνουν τις λογιστικές αλχημείες για την μέτρηση της ανεργίας. Όσο για την διανομή μερίσματος ή 13ης σύνταξης, συνεχίζουν να κυβερνούν με επιδόματα και ελεημοσύνες, σαν τους βασιλιάδες.
·         «Φοροαπαλλαγές»: Μόνο για το κεφάλαιο και τους εργοδότες, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, με την μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25%, με την μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως ο ΕΝΦΙΑ παραμένει.
·         «Έξοδος από τα μνημόνια» Η μνημονιακή επιτήρηση δεν σταματάει, επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2060. Δεν καταργείται κανένα μνημονιακό μέτρο που ψηφίστηκε από το 2010. Τα αιματοβαμμένα και εξωφρενικά πλεονάσματα θα συνεχιστούν μέχρι το 2060!
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά. H ελληνική καπιταλιστική οικονομία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη: Το πρόσφατο κραχ στις τράπεζες, δεν έγινε μόνο λόγω Ιταλίας κ.τ.λ. αλλά κυρίως γιατί η οικονομική/πολιτική κρίση στη χώρα μας αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε. έχει παροξυνθεί. Το δημόσιο και ιδιωτικό Χρέος έχει εκτιναχθεί, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25% θυμίζοντας περιόδους πολέμου, η βιομηχανική παραγωγή και η παραγωγικότητα κατρακυλούν, αποδεικνύοντας ότι το «φάρμακο» που λέγεται Μνημόνια–Ε.Ε.-Ευρώ-ΔΝΤ έχει μόνο παρενέργειες και μάλιστα θανατηφόρες. Έτσι λοιπόν όσοι βιαστήκαν να προεξοφλήσουν ότι ήρθε η ανάπτυξη, ασχέτως του πρόσημου που της απέδωσαν, σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους. Με φρέντο-εσπρέσο, με τυχοδιωκτικό και παρασιτικό/μαυραγωρίτικο κεφάλαιο, χωρίς πραγματικές και γενναίες δημόσιες επενδύσεις, δεν υπάρχει ανάπτυξη!
Το Νέο Μοντέλο Εκμετάλλευσης των εργαζομένων εδραιώνεται. Το μόνο πράγμα που ευημερεί στην χώρα, είναι η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ένα Νέο Μοντέλο Εκμετάλλευσης των εργαζομένων με εγγυητές τα δικαστήρια και τα ΜΑΤ, μετατρέποντάς μας στην κυριολεξία σε σύγχρονους δουλοπάροικους. Δηλαδή η ανεργία που παραμένει, τα λουκέτα, η απληρωσιά και η ανασφάλιστη/μισοασφαλισμένη εργασία (στον Επισιτισμό το 75% των εργαζομένων είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης), η ληστεία με κάθε τρόπο του εισοδήματός μας και της περιουσίας μας, η καταπάτηση της αξιοπρέπειας μας, από τους εργοδότες, την κυβέρνηση και το κράτος. Η στέρηση κάθε δυνατότητας αντίστασης, απεργίας και αγώνα, τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες, η μετανάστευση, οι οικολογικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.).
Επισιτισμός/Τουρισμός – Τα σύγχρονα κάτεργα Οι εργοδότες στον κλάδο μας, αφού τα τσέπωσαν όλη την εαρινή περίοδο, αφού μας ξεζούμισαν για τα καλά, επιτίθενται με λύσσα και αρνούνται με κάθε μέσο και τρόπο να αποδεχτούν και τα λιγοστά εργατικά δικαιώματα που απέμειναν, εμμένοντας στο μνημονιακό καθεστώς που τους ευνοεί. Έτσι, πληρώνουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν, απολύουν όποτε αυτοί θέλουν, ιδίως αν τολμήσεις να διεκδικήσεις! Μάταια οι κάθε είδους Καββαθάδες και εστιάτορες (ΓΣΕΒΕΕ - ΠΟΕΣΕ) δηλώνουν ότι είναι υπέρ των Σ.Σ.Ε., αφού είναι οι πρώτοι που τις καταγγέλλουν ή δεν τις εφαρμόζουν!
Μαχητικοί αγώνες – Αυτοοργάνωση – Γενική Απεργία Διαρκείας! Απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση που βιώνουμε στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, επιβάλλεται να απαντήσουμε και να συγκρουστούμε, με αποφασιστικότητα, με σχέδιο και με ενότητα. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις ξεπουλημένες αστικοποιημένες ηγεσίες των συνδικάτων και της ΓΣΕΕ. Καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, που το μόνο που κάνει είναι να διαιρεί τους εργαζόμενους, να συκοφαντεί ότι δεν «ελέγχεται» από αυτό και να σκορπάει την ηττοπάθεια. Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Να οργανωθούμε άμεσα όλοι και να ανασυγκροτήσουμε το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θες/νίκης, να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, οι οποίες θα αποτρέπουν στην πράξη απολύσεις, μειώσεις μισθών την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Σωτήρες δεν υπάρχουν! Να αγωνιστούμε με παραστάσεις διαμαρτυρίας, απεργίες, καταλήψεις και αυτοδιαχείριση (σε όσα καταστήματα κλείνουν και μας πετάνε στο δρόμο). Να προετοιμάσουμε μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, με στόχο να τελειώνουμε με όλους τους μνημονιακούς.
Οι αγώνες των συναδέλφων στην Θες/νίκη (Banquet, Applebee’s, Pizza-hut, Goodys, Χατζής, Ble, Kαφεναί, Τodaylicious και ειδικότερα στο Πατσατζίδικο Τσαρούχας που βρίσκεται σε εξέλιξη), μας έδειξαν τον δρόμο και τον τρόπο, με πια πολιτική μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους εργοδότες, την κάθε κυβέρνηση. Η προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης των διανομέων συναδέλφων μας, με την δημιουργία και την δράση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσ/νίκης, μας δείχνει τον δρόμο. Σ’ αυτόν τον δρόμο κινείται η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας τέτοιους παραδειγματικούς και μαχητικούς αγώνες.
Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ε.Ε./Ευρώ - Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
·    751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των μισθών και των Δώρων.
·     Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
·    Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
·    Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και των διανομέων φαγητού
·    Εθνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων/εργοστάσιων κάτω από Εργατικό Έλεγχο
·    Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών.
·    Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ