Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ενημερωτικό Δελτίο


Συνάδελφοι – ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία:
(σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

Tις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ για το άρον των άρον «άνοιγμα» της «βαριάς βιομηχανίας» της οικονομίας της χώρας, δηλαδή του Τουρισμού.  Η κρίση που βρίσκεται προ των πυλών και αφορμή για το ξέσπασμά της ήταν η πανδημία του κορονοιού, απειλεί να χρεωκοπήσει για άλλη μια φορά την ελληνική οικονομία, παρόλα τα ευχολόγια και τις θεωρίες πως θα ξαναέρθει η «ανάπτυξη».

          Έτσι επιχειρούν για άλλη μια φορά να πληρώσουμε την κρίση τους εμείς οι εργαζόμενοι, που 10 χρόνια τώρα με τα Μνημόνια έχουμε χάσει κατά το ήμισυ το εισόδημά μας, τα δικαιώματά μας και την αξιοπρέπειά μας, με τα δεκάδες εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες, τους τραμπουκισμούς-σεξουαλικές επιθέσεις των εργοδοτών κ.ά. Ωστόσο, αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για εμάς τους εργαζόμενους και ήδη αρχίσαμε και το ζούμε στην καθημερινότητά μας. Οι απολύσεις, μέσω οικειοθελούς αποχώρησης και εκβιασμών από τους εργοδότες, η εκ περιτροπής εργασία (δηλαδή η μείωση μισθού 50%) και η δυσκολία να επιβιώσουμε πλέον, είναι ήδη εδώ! Ειδικότερα, στον κλάδο του Τουρισμού, ο οποίος πλήττεται πραγματικά αυτή την περίοδο και σύμφωνα με στοιχεία σχεδόν οι μισοί από τους 600.000 συναδέλφους στον κλάδο εστίασης και τουρισμού στην Ελλάδα θα χάσουν τη δουλειά τους φέτος. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ΝΔ μέσω ερμηνευτικής εγκύκλιου επί της ΚΥΑ που εξέδωσε στις 24/6, ανακοίνωσε κάποια μέτρα δήθεν προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού και μόνο, τα οποία ούτε καν ως χάπι μπορούν να χαρακτηριστούν.           
Συγκεκριμένα :
1.    Όσον αφορά τις επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, αλλά και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων,που επαναλειτουργούν τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 :
Ø  υποχρεούνται κατά την επαναλειτουργία τους να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019. Η επαναπρόσληψη των εργαζομένων πραγματοποιείται από τους εργοδότες με την υποβολή του σχετικού εντύπου Ε3 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Ø  Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες, αμέσως μόλις επαναλειτουργήσει η επιχείρηση να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9/2020. Ο αριθμός των εργαζομένων που μπορεί να τεθεί σε αναστολή ουσιαστικά μπορεί να είναι κατά ανώτατο όριο, όσοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 καθαρά) εφόσον οι συνάδελφοι αυτοί δεν απασχολούνται σε άλλον εργοδότη.
Ø  Οι συνάδελφοι που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, που οι εργοδότες τους θα επαναλειτουργήσουν την επιχείρηση εντός των μηνών Ιουνίου - Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 μέχρι την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης.
Ø  Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις αυτές επαναλειτουργούν και αποφασίσουν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους νωρίτερα, πριν το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου, λόγω των συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σ’ αυτές δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από την οριστική διακοπή εργασιών της επιχείρησης έως 30/9/2020.
Ø  Οι εργοδότες αυτής της κατηγορίας που θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είναι υποχρεωμένοι να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.
2.            Εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων αλλά και εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, που επαναλειτουργούν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 και θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων, μπορούν να :
Ø  Προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
Ø  Προβoύν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών. Το χρονικό διάστημα που εργάζεται ο συνάδελφος, αμοίβεται αποκλειστικά από τον εργοδότη του. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2020.
Ø  Κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δηλαδή στο όνομα της κρίσης τους να την πληρώσει ο εργαζόμενος, αμοίβωντάς τον με τον μισό μισθό!.
3.    Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και οι επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για όλο το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, οι συνάδελφοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
Ø  Τέλος, οι συνάδελφοι που έχουν το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εργοδότες των παραπάνω κατηγοριών και η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης για τη θερινή τουριστική περίοδο 2021.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ!
Τα παραπάνω μέτρα δεν αποτελούν καμία ασπίδα προστασίας! Αφήνουν έξω από τις «ρυθμίσεις» χιλιάδες συναδέλφους στον κλάδο του Επισιτισμού για τους οποίους δε γίνεται καν λόγος!. Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να επεκτείνουν και να παγιώσουν το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης, τις άθλιες συνθήκες εργασίας που ζουν και βασιλεύουν στον κλάδο, ακόμη και πριν την περίοδο των Μνημονίων!.      
ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ – ΠΑΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!
Η απάντησή μας απέναντι στην κρίση που οι ίδιοι δημιουργούν και στην διασφάλιση των κερδών των εργοδοτών πρέπει να είναι μαζική – ενωτική – μαχητική! Οι συνάδελφοι σε ΗΠΑ – Γαλλία, σε όλο τον πλανήτη αντιστέκονται και μάχονται για μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες. Οι αγώνες των συναδέλφων στα καταστήματα της Θες/νίκης όλο το προηγούμενο διάστημα και οι κινητοποιήσεις και η οργάνωση των συναδέλφων – διανομέων μας δείχνουν τον μοναδικό δρόμο που υπάρχει για εμάς, του οργανωμένου και μαχητικού αγώνα!. Η ζωή και τα δικαιώματά μας δεν διαπραγματεύονται!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ