Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Οι Θέσεις της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ για το 34Ο Συνέδριο του Ε.Κ.Θ.

Το 34ο Συνέδριο του Ε.Κ.Θ. πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο Πόλεμος μπαίνει ντε φάκτο στην ημερήσια διάταξη, απειλώντας με αφανισμό κάθε κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα αλλά και την ύπαρξη της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων καθώς και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η κρίση και οι επιπτώσεις της, οι επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκτούν πλέον πολεμικά χαρακτηριστικά. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι φτωχοί, πρέπει να αντισταθούμε! Να λύσουμε και να ξεπεράσουμε τις όποιες αδυναμίες και ενωτικά, μαχητικά, με ένα αντικαπιταλιστικό σχέδιο αγώνων να επιβάλλουμε τα συμφέροντά μας, πριν να είναι πολύ αργά, πριν γίνουμε Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ακούγοντας με τρόμο τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν ξανά στην περιοχή μας, προμηνύοντας νέες καταστροφές και δεινά για την ανθρωπότητα.

Η μεγάλης κλίμακας ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία έρχεται ως απάντηση στην συνεχή περικύκλωση των ΝΑΤΟϊκών, που εδώ και χρόνια επιδιώκουν τον στραγγαλισμό της Ρωσίας. Μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014, όπου έδρασαν φασιστικές ορδές με ανοιχτή χρηματοδότηση και ενίσχυση των ευρωπαίων και αμερικάνων ιμπεριαλιστών, η Ουκρανία μετατράπηκε σε κράτος μαριονέτα των δυτικών ιμπεριαλιστών ενάντια στη Ρωσία, ενώ ο ουκρανικός λαός βυθίστηκε στην φτώχεια και εξαθλίωση. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η ανακήρυξη των «Λαϊκών Δημοκρατιών» Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ έκανε σαφές πως η Ρωσία δεν θα υποχωρούσε άλλο. Έκτοτε, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, μέσα από την προπαγάνδα των ελεγχόμενων ΜΜΕ, καλλιεργούν την αντι-ρωσική υστερία, εξοπλίζουν το μισο-φασιστικό καθεστώς του Κιέβου, καλλιεργούν έναν διαρκή εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, οργανώνουν την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένη «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία.

O Πούτιν, με γελοία αντικομμουνιστικά και αντιμπολσεβίκικα συνθήματα, διέταξε την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας, που εγκαινιάζει μια νέα ιστορική περίοδο αμφισβήτησης του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η ταπεινωτική ήττα των ΗΠΑ-ΕΕ στο Αφγανιστάν, η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει ιδιαίτερα έντονα στις χώρες των δυτικών ιμπεριαλιστών, η μετατόπιση των συσχετισμών σε βάρος τους (άνοδος Κίνας, ήττες τους σε Λ. Αμερική, Μ. Ανατολή κ.ά.), τους σπρώχνουν να προσπαθήσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να αντιστρέψουν την υποβάθμισή τους. Έτσι, η ιμπεριαλιστική εισβολή των Ρώσων πυροδοτήθηκε από τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές.

Η κατάσταση αυτή βάζει τους λαούς όλου του κόσμου μπροστά σε νέους τρομακτικούς κινδύνους, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης αντιπαράθεσης και σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας, έναν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν πόλεμο με πυρηνικά.

 

Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς/μηχανισμούς

Η φιλοπόλεμη πολιτική της ΝΔ, που τάσσεται πλήρως με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, απειλεί με νέα κατάρρευση το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και της νεολαίας. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι, μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη αμερικανο-νατοϊκή βάση (Σούδα, Αλεξανδρούπολη κ.ά.), βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τον ελληνικό λαό. Ενώ η ακρίβεια έχει ήδη γονατίσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ! Ακόμη, είναι βέβαιο ότι στο όνομα των «εθνικών κινδύνων» θα προσπαθήσει να σκληρύνει την αντεργατική επίθεσή της και την καταστολή, την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, το κράτος έκτακτης ανάγκης και αστυνομοκρατίας.

Με την κατάσταση να κλιμακώνεται, καλούμαστε οι εργαζόμενοι να πληρώσουμε ξανά τον λογαριασμό, ματώνοντας για εξοπλιστικές δαπάνες ή πολεμώντας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Είναι καθήκον και ανάγκη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια, πριν να είναι πολύ αργά. Δεν πρέπει να ταχθούμε στην πλευρά καμιάς από τις αντιδραστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στη χώρα μας, που ανήκουν στο στρατόπεδο της «Δύσης», να διατρανώσουμε ότι δεν θα πολεμήσουμε για τα συμφέροντα ούτε των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ–Ε.Ε., ούτε της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, που σπέρνει φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση και θάνατο!

 

Να οικοδομήσουμε ένα ταξικό αντιπολεμικό κίνημα

Ενωτικά και μαχητικά, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και φτωχοί να οργανώσουμε ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Με απεργίες και διαδηλώσεις, με αντιπολεμικές επιτροπές και συνελεύσεις, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο και σχολή, να ανατρέψουμε την πολεμοκάπηλη κυβέρνηση της ΝΔ. Να μπλοκάρουμε κάθε συμμετοχή στις πολεμικές συρράξεις των ιμπεριαλιστών! Αυτός ο αγώνας, μέσα στην ίδια μας τη χώρα, είναι η καλύτερη εγγύηση ενάντια στην φρίκη του πολέμου. Θα είναι η πιο μεγάλη συμβολή στον αγώνα όλων των λαών που απειλούνται και δοκιμάζονται από τον πόλεμο.

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

ü  Στο μέτωπο της πανδημίας, τα μέλη της κυβέρνησης επάξια μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκληματίες πολέμου, με τους εκατοντάδες νεκρούς, να πολλαπλασιάζονται. Εργαλειοποιώντας την πανδημία, απαξιώνουν ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ και ταυτόχρονα ιδιωτικοποιούν κάθε του λειτουργία. Διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σα τα μανιτάρια, κλινικές φέουδα με πριβέ νοσηλεία ενώ οι εργαζόμενοι -  ήρωες σέρνονται στα δικαστήρια ή ξυλοκοπούνται από τα ΜΑΤ.

ü  Η εκπαίδευση μετατρέπεται σε εμπόρευμα και μάλιστα για λίγους , η γνώση ξανακλείνεται σε μοναστήρια και τα παιδιά της εργατικής τάξης γίνονται «στοιχειωδώς» αναλφάβητα. Και όλα αυτά με τον βούρδουλα και την ακραίως νεοφιλελεύθερη πολιτική Κεραμέως-Μητσοτάκη.

ü  Τα χειρότερα έρχονται..

Η ακρίβεια ήρθε και θα μείνει, ιδίως τώρα με τον πόλεμο! Δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο ή για μια «ξενόφερτη» οικονομική ανωμαλία. Είναι ξεκάθαρα μια άμεση και βίαιη μείωση των μισθών και ιδίως στην χώρα μας θα είναι η μεγαλύτερη. Είναι ξεκάθαρα μια απευθείας ληστεία για την αύξηση/διατήρηση του ποσοστού κέρδους κάθε εργοδότη. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, οι υποτιθέμενες αυξήσεις Μητσοτάκη στον βασικό μισθό, είναι ουσιαστικά μειώσεις χωρίς καμία διαπραγμάτευση, εξατμίζοντας ακόμη και αυτά τα πενιχρά εισοδήματα των σημερινών μισθών

Σωρεία αντεργατικών νομοσχεδίων είναι στα σκαριά του εργατοκτόνου Υπ.Εργασίας Χατζηδάκη. Νομοσχέδια όπως αλλαγή του τρόπου και των προϋποθέσεων λήψης επιδόματος ανεργίας, που ουσιαστικά περιορίζεται αν δεν καταργείται, ακόμη πιο σκληρό αντι-συνδικαλιστικό νόμο, νέο ασφαλιστικό και φυσικά η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη. Εννοείται ότι τα αντεργατικά μέτρα της πανδημίας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα παραμείνουν.

 

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε βαθιά κρίση

Το Συνδικαλιστικό και Εργατικό Κίνημα περνάει μια από τις χειρότερες κρίσεις του με εμφανή τα σημάδια σύγχυσης, παράλυσης, κατακερματισμού και διάλυσης. Τα Συνδικάτα εμφανίζονται ανήμπορα και αναποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Η προδοσία και η μνημονιακή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε τον Μητσοτάκη στην εξουσία, αποτέλεσαν σημείο καμπής για την συνείδηση των εργαζομένων και την «συντηρητικοποίησή» της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η κύρια ευθύνη βρίσκεται στην ηγεσία του Σ.Κ.. ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ και ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, η αστικοποιημένη δηλαδή συνδικαλιστική γραφειοκρατία, η οποία οδεύει ολοένα και περισσότερο προς μια κρατική/διορισμένη κίτρινη «ηγεσία». Η υποστήριξη πολλών άρθρων του Νόμου Χατζηδάκη, η ανυπαρξία τους και η πλήρης ταύτιση με κυβερνητικές επιλογές όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και όχι μόνο, η μη πραγματοποίηση αρχαιρεσιών και διαδικασιών στα Συνδικάτα, την έχουν καταντήσει ένα ξένο σώμα, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Από την άλλη η σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ έχει κι αυτή ισάξιο μερίδιο ευθύνης, με τις υπέρ-επαναστατικές κορώνες και ταυτόχρονα την χρήση βίας και την διάλυση διαδικασιών σε συνδικάτα κάθε βαθμού, την διασπαστική και σεχταριστική τους πολιτική. Η πολιτική του ΠΑΜΕ στο Σ.Κ. όχι μόνο δεν βοήθησε στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεσή του, αλλά είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Καθόλου δεν πείθουν τα «συναδελφικά» χτυπήματα στην πλάτη, τα «ενωτικά» καλέσματα της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), ότι αποτελούν μια αλλαγή πολιτικής στην πράξη. Σημαντική ευθύνη όμως έχουν και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς  που είτε ακολουθούν άνευ όρων την γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, είτε αναλώνονται σε περεταίρω διασπαστικές κινήσεις και μικρομεγαλισμούς, αντί να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση-ανασύνθεση του Σ.Κ.

 

Οι αγώνες των συναδέλφων διανομέων στην E-Food, εργαζομένων στην Cosco, στην ΛΑΡΚΟ, των εκπαιδευτικών,  μας δείχνουν τον δρόμο!

Παρά την κρίση του Σ.Κ. και την σφοδρή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι συνολικά στα δικαιώματά τους, η υπόθεση του αγώνα και μάλιστα νικηφόρου, συνυπάρχει, μεγαλώνει και επεκτείνεται. Το μούδιασμα και η απογοήτευση άρχισε να αντιστρέφεται με τους αποφασιστικούς και αντικατασταλτικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, νεολαίας και εργαζομένων, στη Νέα Σμύρνη, το φοιτητικό κίνημα κ.ά. Την σκυτάλη πήραν οι ντελιβεράδες, με πρωτοστάτη την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, που βρίσκονται στο δρόμο και μάχονται εδώ και 4 χρόνια, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα των διανομέων αλλά και συνολικά του κλάδου, διεκδικώντας και κερδίζοντας το νόμο για το 15%, για τα Μ.Α.Π. Ο νικηφόρος αγώνας των διανομέων στην E-Food, για συμβάσεις αορίστου χρόνου, για κατάργηση της αξιολόγησης, που έδωσε ένα πραγματικό χτύπημα στο Νόμο Χατζηδάκη, ενάντια στην μετατροπή τους σε καθεστώς freelancer. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αυτοί οι αγώνες στην χώρα μας συμπίπτουν τόσο χρονικά όσο και ουσιαστικά με το κύμα απεργιών σε διάφορους κλάδους εργαζομένων στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων, λόγω της στοχευμένης παρέμβασής της το προηγούμενο διάστημα, έδωσε την μάχη στους χώρους δουλειάς μαζί με τους εργαζόμενους στην εστίαση και τους διανομείς. Παλέψαμε σε μια σειρά από κλάδους όπως το εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες για την οργάνωση των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα, μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, προτάσσοντας ένα σχέδιο αγώνων και ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, παλεύοντας για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση των δυνάμεων στο Σ.Κ. :

·         ξεκαθαρίζοντας στους εργαζόμενους, μη σπέρνοντας αυταπάτες, ότι δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες, πως δεν υπάρχει ανάπτυξη δίκαιη ή άδικη αν δεν απαλλαγούμε από τους νεοφιλελεύθερους και πολεμοχαρείς κάθε απόχρωσης, από το σάπιο καπιταλιστικό τους σύστημα.

·         παλεύοντας με τους εργαζόμενους για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα Συνδικάτα, να γίνει πλειοψηφία μια άλλη πολιτική, πραγματικά αποτελεσματική, μαχητική, αντικαπιταλιστική. Κόντρα και ενάντια στην κάθε γραφειοκρατία είτε της ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΕΑΚ είτε της Ταξικής Ενότητας/ΔΑΣ (ΠΑΜΕ). Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ψηφίσουν-στηρίξουν την Αντεπίθεση των Εργαζομένων

 

ü     Διαγραφή όλου του Χρέους - Έξοδος της χώρας από Ευρώ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

ü      Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, ενίσχυση του ΕΣΥ, καθολικοί εμβολισμοί και τεστ.

ü     Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτικές για όλους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου και των εργοδοτών.

ü     Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

ü     Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, επιστροφή των κλεμμένων- Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ.

ü     Δημόσια – δωρεάν Παιδεία. Κατάργηση όλων των αντι-εκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως-Γαβρόγλου.

ü     Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό καθόλη την διάρκεια της ανεργίας.

ü     Εθνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων/εργοστάσιων κάτω από Εργατικό Έλεγχο.

ü     Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών.

ü     Όχι στους Ανταγωνισμούς. Πόλεμο στον Πόλεμο των Ιμπεριαλιστών, με Απεργίες, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις.

ü     Έξω Βάσεις και ΝΑΤΟ. Όχι στα Πυρηνικά. Καμιά συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Όχι στους Εξοπλισμούς, Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες.

ü     Όχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Νομιμοποίηση των μεταναστών, σύνορα ανοιχτά, ίσα δικαιώματα για όλους.

ü     Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ