Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 πμ, ΆΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Η «Μεγάλη Παραίτηση» να γίνει Μεγάλη Απαίτηση!

Συνάδελφοι-ισσες, η επίθεση που δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητάς μας. Η ακρίβεια έχει εξαϋλώσει τον ήδη πενιχρό μισθό μας, αφού ο πληθωρισμός μήνα με το μήνα σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο (Μάιος 10,7%). Η βενζίνη έχει πλησιάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο, τα ενοίκια αντί να μειώνονται ανεβαίνουν και η τιμή ρεύματος/φυσικού αερίου έχει διπλασιαστεί, τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας, ενώ η πρόσφατη πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού (όπου αυτή εφαρμόζεται ή δίνεται από τους εργοδότες), δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.

Οι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση που ζούμε ; Όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και κυρίως η σημερινή της ΝΔ, αφού δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της! Ιδιωτικοποιώντας και ξεπουλώντας «ότι κινείται» (ρεύμα, λιμάνια, συγκοινωνίες, υποδομές), ανοίγουν την όρεξη στους «επενδυτές»- αρπακτικά,  παίζοντας με τις τιμές και τις ζωές μας. Ψηφίζοντας περαιτέρω νομοσχέδια (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΣΥ), που καταστρέφουν το σύστημα υγείας και ασφάλισης και κυρίως με την επίθεση στην Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση, θέλοντας να την μετατρέψουν σε ένα ακριβό αγαθό για «λίγους» και «αρίστους». Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο θα συμπυκνώνει όσα αντεργατικά νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, επιχειρούν να σβήσουν το εργατικό δίκαιο και να το ξαναγράψουν από την αρχή, για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Και όλα αυτά για να εφαρμοστούν, χρειάζεται η «πειθώ» των γκλομπς, δακρυγόνων, ωμής καταστολής και των δικαστικών αποφάσεων, με άλλα λόγια ένα ενισχυμένο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης.

           Σα να μη φτάναν όλα αυτά, η τυχοδιωκτική κυβέρνηση ΝΔ στέλνει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία και εμείς το μαθαίνουμε τυχαία από δηλώσεις Γερμανών και Αμερικάνων αξιωματούχων! Μας εμπλέκει σε επικίνδυνα πολεμικά μονοπάτια, αφού με την πλήρη συμπόρευση της με τις πιο επιθετικές πλευρές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν κατευνάζει αλλά οξύνει τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Την ίδια στιγμή, που εμείς οι εργαζόμενοι και άνεργοι δεν βγάζουμε ούτε μισό μήνα, προκλητικά ξοδεύουν δις (τα οποία θα πληρώσουμε εμείς) για εξοπλισμούς!

Η κατάσταση στον κλάδο ανεξέλεγκτη… Το φαινόμενο που υπάρχει φέτος με  συναδέλφους να μην πηγαίνουν για εργασία στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης, δεν ήρθε από το πουθενά. Σύμφωνα με στοιχεία, φέτος στον Τουρισμό 60.000 θέσεις παραμένουν ακάλυπτες, ενώ από αρχές Ιουνίου έχουν παραιτηθεί μέχρι τώρα 5.000 άτομα. Όλα αυτά τα χρόνια οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες έχουν συνηθίσει στο ξεζούμισμα των συναδέλφων, με την εξαντλητική εργασία μέχρι λιποθυμίας ή και θανάτου, την ανασφάλιστη εργασία και τους μισθούς-φιλοδωρήματα και τώρα απορούν γιατί δεν πάνε για δουλειά κατηγορώντας τους μάλιστα ως τεμπέληδες! Και οι καταγγελίες για τη μεταχείριση και διαμονή των συναδέλφων δεν έχουν τέλος! Αναγκάζονται να διαμένουν σε δωμάτια τρύπες, σε κοντέινερ, σε χώρους χωρίς κλιματισμό και τρεχούμενο νερό, αναγκάζονται να κάνουν μπάνιο στις ντουζιέρες των παραλιών αργά το βράδυ!

 

Η αλήθεια είναι πως εργοδότες και κυβέρνηση όμως, επικαλούμενοι τη «μεγάλη παραίτηση», δεν ανησυχούν καθόλου ότι δεν θα βρουν εργαζόμενους, αλλά με αυτόν τον τρόπο θέλουν να εκθέσουν την αγωνίας τους για ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό (ήδη η κυβέρνηση έσπευσε να «λύσει» αυτό το πρόβλημα, με προγράμματα μαθητείας και voucher, ενώ σκέφτονται να καλύψουν θέσεις και με μετανάστες, στα πρότυπα «Μανωλάδας»….).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΕΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Συνάδελφοι-ισσες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μόνη απάντηση απέναντι στην καθημερινή κόλαση που βιώνουμε, με τους λογαριασμούς, την ακρίβεια και την φτωχοποίηση, που όχι μόνο δεν θα σταματήσουν στο άμεσο μέλλον, αλλά θα ενταθούν, είναι η συλλογική. Η μάχη θα δοθεί μέσα στους χώρους εργασίας, δημιουργώντας εμείς οι ίδιοι επιτροπές αγώνα σε κάθε κατάστημα, αποφασίζοντας εμείς οι ίδιοι πως θα αγωνιστούμε απέναντι στην συντονισμένη επίθεση  εργοδοτών-κυβέρνησης. Να εγγραφούμε – οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας, γιατί Συνδικάτο σημαίνει Συλλογική Δράση, σημαίνει γνωρίζω τα δικαιώματά μου. Σημαίνει ότι δεν είμαι μόνος κι αβοήθητος απέναντι στον εργοδότη μου, αγωνίζομαι μαζί με τους συναδέλφους μου με ενότητα κι αλληλεγγύη.  Σημαίνει ότι αποκτώ δύναμη και φωνή. 

 Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ- ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ε.Ε.

Ο εχθρός είναι στην ίδια μας τη χώρα, αυτοί που περνάνε μνημόνια, που τα εφαρμόζουν στις δουλειές μας, που μας βυθίζουν στην φτώχεια, που μας εμπλέκουν σε πολέμους των δικών τους συμφερόντων.  ΈΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΊΚΙΟ ΚΙ ΑΥΤΟΊ ΤΟΝ ΦΟΒΟ!

 

Ø  Κατάργηση του εκτρώματος Χατζηδάκη - να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια.

Ø  Σταθερή και πλήρης απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.

Ø  Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα, καύσιμα. Μείωση ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Ø  Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Κλαδική ΣΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους.

Ø  Καμία εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας. Να βγούμε από την ΕΕ και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, με Απεργίες, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις. 

Ø  Να φύγει η Εγκληματική Κυβέρνηση Μητσοτάκη ΤΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ