Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΙΣ  ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ  ΤΗΣ «ΤΑΞΙΚΗΣ  ΕΝΟΤΗΤΑΣ» (ΠΑΜΕ)
    Για μια ακόμη φορά, η Ταξική Ενότητα, παράταξη του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη (ΣΕΤΕΠΕ), δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, αυτό του συκοφάντη και λασπολόγου. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το σταλινικό παρελθόν τους και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν, αυτές του ψέματος και της λάσπης, είναι και η πολιτική που εφαρμόζουν σήμερα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Κατηγορούν ως προβοκάτορες ή εργοδοτικούς όποιους εκφράζουν διαφορετική ή και αντίθετη άποψη ή θέση, είτε ένα κίνημα (π.χ. «αγανακτισμένοι») είτε έναν πολιτικό χώρο ή και απλούς εργαζόμενους, που δεν εναρμονίζεται με τις πολιτικές τους θέσεις. Αλίμονο αν πίστευε κανείς άλλος (εργαζόμενος ή νέος) εκτός από τους ίδιους τις αθλιότητες που εξαπολύουν συνέχεια και προς πάσα κατεύθυνση.
    Μάλλον θα θέλουν να ξεχάσουν οι συνάδελφοι από το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ την στάση τους στην Απεργία στις 20 Οκτώβρη. Περιφρούρησαν τη Βουλή και τους 300 βουλευτές, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο ενώ ΜΜΕ και αργυρώνητοι δημοσιογράφοι τους συνέχαιραν και τους επευφημούσαν για την στάση τους στο Σύνταγμα, απέναντι στους άλλους διαδηλωτές καθώς και για την υπεράσπιση της αστικής νομιμότητας. Ποιοι είναι άραγε οι φιλοκυβερνητικοί σ’ αυτή την περίπτωση;


Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά  την καταγγελία εναντίον μας δίνουμε κάποιες απαντήσεις και θέτουμε κάποια ερωτήματα:
 (1) Η καταγγελία των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ APPLEBEE’S ήταν από εργαζόμενους στην εταιρεία και μάλιστα υπογεγραμμένη ονομαστικά - και όχι της Αντεπίθεσης, όπως ψευδώς αναφέρουν. Τελικά αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι απλοί εργαζόμενοι, μέλη του Συνδικάτου, που διαφωνούν με την πολιτική και την τακτική τους, κατηγορούνται ως προβοκάτορες. Τέτοιο είναι το θράσος τους!!!
 (2) Αυτός που έγραψε την καταγγελία δεν θυμάται ή δεν γνωρίζει ότι στο Δ.Σ. που έγινε πριν από τη Γενική Συνέλευση, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από απεργοσπάστη εργαζόμενο της εταιρίας και τον οποίο πιστεύει δεν βγάζει ψήφισμα για τα Applebee’s. Οδηγήθηκε για ακόμη μια φορά στην υπεράσπιση των εργοδοτικών και όχι των εργαζομένων. Βέβαια προηγήθηκε ενημέρωση από μέλος του ΔΣ και εργαζόμενη των Applebee’s, αλλά αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία όπως συνήθως.
 (3) Ναι, εμείς γράψαμε τον συγκεκριμένο εργαζόμενο στο σωματείο, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, συσπειρώνοντας και οργανώνοντας όλους τους εργαζόμενους στο σωματείο μας. Για τις ατομικές επιλογές αυτού του εργαζόμενου δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι ούτε και κανένας άλλος. Όμως δεν ήμασταν εμείς αυτοί που τον περιθάλψαμε, αλλά οι συνάδελφοι της Ταξικής Ενότητας, που για τους δικούς τους μικροπαραταξιακούς σκοπούς τον χειροκρότησαν μαζικά στη Γενική Συνέλευση επικροτώντας την απεργοσπαστική και αντισυναδελφική στάση του.
(4) Ισχυρίζεται ψευδώς η Ταξική Ενότητα ότι οι εργαζόμενοι των APPLEBEE’S καθώς και εργαζόμενοι  από άλλα καταστήματα όπου έγιναν αγώνες και κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή της Αντεπίθεσης (Καφεναί, Banquet), δεν ήταν στη Γενική Συνέλευση. Μάλλον οι συνάδελφοι της Ταξικής Ενότητας, επειδή δεν πάτησαν ποτέ το ποδάρι τους σε αυτούς τους αγώνες, δεν γνωρίζουν τους παραπάνω συνάδελφους, οι οποίοι έμειναν άναυδοι με την στάση της Ταξικής Ενότητας μέσα στην Συνέλευση.
 (5) Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει βγει καταγγελία του ΣΕΤΕΠΕ προς τον εργοδότη των APPLEBEE’S που άφησε 150 εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους; Βρίσκουν όμως χρόνο να βγάλουν καταγγελίες προς τους εργαζόμενους και την Αντεπίθεση. Ποιοι είναι τελικά οι εργοδοτικοί;
 (6) Σε ποια συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο αναφέρονται; Αυτήν από τις παραλίες της Πιερίας και της Χαλκιδικής, όπου η Ταξική Ενότητα  του ΣΕΤΕΠΕ κατά 90% εγγράφει μέλη της ΚΝΕ ή του ΠΑΜΕ (εργαζόμενοι πράγματι στον επισιτισμό;);
(7) Που είναι η εργατική δημοκρατία μέσα στο Συνδικάτο; όταν: α) δεν μας δίνουν ποτέ τα πρακτικά από τα Δ.Σ., με αποτέλεσμα να ανακοινώνουν ότι αυτοί νομίζουν β) δεν έχουμε κλειδιά των γραφείων του ίδιου του Συνδικάτου μας (παρότι έχουμε δύο εκλεγμένα μέλη στη Διοίκηση!) γ) αναγκαζόμαστε να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους από τα προσωπικά μας τηλέφωνα για ζητήματα του σωματείου δ) να συζητάμε μαζί τους σε άλλες αίθουσες του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ε) μας λένε, οι συνάδελφοι της Ταξικής Ενότητας, να ειδοποιούμε εμείς «τους δικούς μας» εργαζόμενους και αυτοί «τους δικούς τους» π.χ. για μια απεργία. Αυτή είναι η ενότητα που διακηρύττουν οι συνάδελφοι του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ;
    Πέρα από τα παραπάνω οφείλουμε να θυμίσουμε στην Ταξική Ενότητα ότι η οργάνωση και η συσπείρωση των εργαζομένων, η αντίσταση και η πάλη ενάντια στους εργοδότες δεν γίνεται μέσα στα γραφεία αλλά μαζί με τους εργαζόμενους στον δρόμο και στον χώρο δουλειάς. Μέσα σ’ αυτό τον 1,5 χρόνο, δεν πάτησαν το πόδι τους ούτε μια φορά σε κανέναν αγώνα που έγινε στον κλάδο (Banquet, Καφεναί, Αpplebee’s, Goody’s, αγώνες αποφασιστικοί και ανυποχώρητοι, δίνοντας το στίγμα των αγώνων που πρέπει να δίνουν οι εργαζόμενοι στην εποχή του ΔΝΤ και τρόικας) ενώ ήταν ενημερωμένοι. Αντίθετα ήταν αυτοί που μιλούσαν κρυφά με τους εργοδότες ή συνομιλούσαν με τους εργοδοτικούς και όχι με τους εργαζόμενους που αγωνίζονταν παραδειγματικά.
    Έτσι και στον αγώνα που γίνεται τώρα στα Goody’s έχουν συζητήσει με τον εργοδότη ΧΩΡΙΣ την παρουσία του εργαζόμενου. Μάλιστα, ο ίδιος ο συνάδελφος, μιλώντας με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, του είπε ξεκάθαρα να μην γίνει τέτοιο ραντεβού χωρίς να είναι ο ίδιος παρών - φυσικά η επιθυμία του συναδέλφου (απόλυτα λογική και σωστή άλλωστε) δεν εισακούστηκε. Το ποιοι έχουν σχέση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν τους εργοδότες ενώ άλλα διακηρύττουν, ποιοι είναι οι συντεταγμένοι με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, φαίνεται από τις πράξεις και όχι τα λόγια.
    Είναι η ηγεσία και ο μηχανισμός του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ που κάνει πλάτη στην κυβέρνηση, ώστε να περνάει νομοσχέδια, με τον φόβο να μην διαταραχτεί η αστική νομιμότητα και βάλουν σε κίνδυνο τις θέσεις και τις καρέκλες τους από τη Βουλή μέχρι και τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες κλπ. Είναι αυτοί που ψηφίζουν απεργίες και συμμετέχουν στη ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (πρόσφατο παράδειγμα η συμφωνία τους για ξεχωριστή απεργία στο Δημόσιο στις 5/10 σε κοινή συμφωνία με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), αλλά κάνουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις διασπώντας το κίνημα και δημιουργώντας σύγχυση στους εργαζόμενους. Είναι αυτοί που συνομιλούν με τους εργοδότες και με τους μηχανισμούς του κράτους, μόνο και μόνο για να καταστέλλουν οποιαδήποτε φωνή ή αγώνα είναι έξω από την κομματική τους σφηκοφωλιά. Αυτά έκαναν και στο σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων, στο σωματείο μισθωτών εκπαιδευτικών, στα σωματεία σε Wind και Vodafone κ.α. (σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ανάλογες καταγγελίες).
Η Ταξική Ενότητα ως πλειοψηφία του ΣΕΤΕΠΕ, ήταν απούσα όλα τα προηγούμενα χρόνια ακόμη και από στοιχειώδεις λειτουργίες του Συνδικάτου μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 που έκανε την εμφάνισή της. Το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ είχε παρατήσει το Συνδικάτο, μαζί και τους εργαζόμενους του κλάδου - και το χρησιμοποιούσε μόνο για να πάρει έδρες στο ΕΚΘ και στην Ομοσπονδία. Οι εργοδότες, ΜΙΚΡΟΙ και ΜΕΓΑΛΟΙ, ασελγούσαν πάνω στα δικαιώματά μας και στην εργατική νομοθεσία -ή σε ότι είχε απομείνει από την επίθεση των κυβερνήσεων, που χρησιμοποιούσαν τον κλάδο μας ως πειραματόζωο- ενώ η παράλυτη Ταξική Eνότητα σφύριζε αδιάφορα, χέρι-χέρι με τον μικρό εργοδότη, όπως έλεγε και λέει. Τώρα υπερηφανεύεται για τον ρόλο της στο «ταξικό σωματείο του ΠΑΜΕ». Άραγε πότε και ποιοι ψήφισαν να μπει το Συνδικάτο στο ΠΑΜΕ; Πραγματικά όλα αυτά είναι τραγελαφικά και ταυτόχρονα επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και την πάλη που διεξάγουν στη σημερινή συγκυρία.
    Συνάδελφοι-ισσες, έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει από το 2007, δεν είναι ούτε διαχειρήσιμη ούτε και αναστρέψιμη από οποιαδήποτε  κυβέρνηση και αν τοποθετήσουν τα τραπεζικά και αστικά επιτελεία. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν καταργήσει σχεδόν το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας, έχουν οδηγήσει σε τρομακτική μείωση το βιοτικό μας επίπεδο, έως και 50%, έχουν εκτινάξει την ανεργία με επίσημα στοιχειά στο 18.4% και αναμένουμε καινούρια μέτρα με στόχο την πλήρη φτωχοποίηση της κοινωνία μας. Το Ι.Κ.Α και η επιθεώρηση εργασίας δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο  παρά μόνο τον προθάλαμο των δικαστηρίων. Για τους παραπάνω λόγους οι αγώνες μας ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών πρέπει να είναι ανυποχώρητοι και δυναμικοί όπως των συναδέλφων μας στα καταστήματα banquet, applebeeς κ.τ.λ. Είναι η μοναδική μας λύση.
    Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό παλεύει εδώ και χρόνια για την ανασυγκρότηση του Συνδικάτου μας, για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Πιστοί στις αρχές της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας της τάξης μας, αγωνιζόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ενάντια στη μετατροπή μας από εργαζόμενους σε δουλοπάροικους, ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, στην πολιτική και τις μεθόδους της, από όποιον πολιτικό χώρο κι αν αυτή προέρχεται. Απέναντι στην κατάσταση που σήμερα διαμορφώνεται, για εμάς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει κανένα όριο που πρέπει να «σεβαστούμε». Οι εργαζόμενοι έχουμε όλο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές πάλης, προκειμένου να επιβιώσουμε και να αποτρέψουμε τη μετατροπή μας σε δουλοπάροικους. Πολύ περισσότερο μάλιστα που κυβερνήσεις και τρόικα έχουν καταργήσει κάθε είδους νομιμότητα, προκειμένου να σώσουν το σύστημα τους από την κρίση. Στο πόλεμο τους απαντάμε με πόλεμο, γιατί εμείς πιστεύουμε και το δείχνουμε με τους αγώνες μας, πως ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ