Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η μεγαλύτερη απεργία εργαζομένων σε fast food!



"Hold the burgers, hold the fries! Make our wages super-sized!"
    FastFoodGlobalMcDonalds, Burger King, Wendys KFC και άλλες μεγάλες αλυσίδες fast food καταστημάτων βρίσκονται στο στόχαστρο των εργαζoμένων τους. Η πρωτοβουλία πάρθηκε  σε περισσότερες από 150 πόλεις των Η.Π.Α και αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τους μισθούς, τη δυνατότητα των εργαζόμενων να συνδικαλίζονται ελεύθερα και τις συνθήκες εργασίας, που όπως καταγγέλλεται είναι, σε πολλές περιπτώσεις, άθλιες και αναξιοπρεπείς.
    Ο σχεδιασμός ήταν σχετικά απλός και αναγκαίος: να κάνουν μια μέρα απεργία, η οποία να καταφέρει να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ και ακόμη μακρύτερα. Ήδη, εδώ και μέρες, είχε ανακοινωθεί ότι η κινητοποίηση θα υποστηριχθεί με διαδηλώσεις εργαζόμενων στον επισιτισμό και σε άλλες 30 χώρες. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Salon την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη διεθνής συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων και των εργαζομένων στις αλυσίδες καταστημάτων φαστ-φουντ από δεκάδες χώρες, η οποία συγκλήθηκε από το IUF (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied WorkersAssociations), με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης αλλά και τα επόμενα βήματα.
    Ήδη από το πρωί τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους απεργούς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η κινητοποίηση εξαπλώνεται όντως σε πόλεις όπως η Philadelphia, το Miami, το Orlando, και το Sacramento, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων. Εκατοντάδες άλλοι, ταυτόχρονα, συμμετέχουν σε πόλεις όπως το St. Louis, το Kansas City, το Milwaukee, το Oakland, το Detroit, το Chicago, το Los Angeles αλλά και τη Νέα Υόρκη. Πέρα από τις Η.Π.Α., διαδηλώσεις πραγματοποιούνται (πολλές από τις οποίες έχουν στόχο συγκεκριμένα τα McDonalds) σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο η Καζαμπλάνκα, το Σάο Πάολο, το Δουβλίνο, η Μπανγκόκ, το Μπουένος Άιρες , η Γενεύη και το Σαν Σαλβαδόρ, αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και η Ιαπωνία, ενώ διαδηλωτές διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία των McDonalds στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας, στις Φιλιππίνες και σε ένα από τα κεντρικά McDonalds στο Βέλγιο. Οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες καταστημάτων fast-food στην Ιταλία προγραμμάτιζαν διαμαρτυρίες σήμερα στη Ρώμη, στο Μιλάνο και στη Βενετία και απεργία για αύριο.
    Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο μαχητικό κίνημα των Η.Π.Α. και τη βιομηχανία των καταστημάτων fast-food, με βάση τι; συνθήκες εργασίας  που κυριαρχούν και χαρακτηρίζουν την Αμερική μετά την οικονομική κρίση. “Έχω κουραστεί να προσπαθώ να βγάλω τα προς το ζειν και να μην μπορώ…” είπε στο Salon ο Crystal Travis, εργαζόμενος στα Burger King στο Richmond της Virginia και συνέχισε: “Δεν μπορώ να βγάλω ούτε τις διακοπές των Χριστουγέννων”.
     Η καμπάνια που έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται σήμερα με την μεγάλη κινητοποίηση έχει ονομαστεί Fight for 15! Και αυτό, γιατί βασικό αίτημα είναι (πέρα από την ελευθερία συνδικαλισμού και καλύτερες συνθήκες εργασίας) τα 15 δολάρια ανά ώρα εργασίας, τη στιγμή που  ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 7,25 δολάρια την ώρα, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσιες απολαβές 15.000 δολαρίων.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στην εξάπλωση του θέματος, στην εκδήλωση αλληλεγγύης και την ενημέρωση για τη σημερινή -παγκόσμια, όπως εξελίχθηκε, κινητοποίηση. Πολλές από τις ειδήσεις, τις φωτογραφίες και τις ανακοινώσεις μπορείτε να τις βρείτε στο Twitter: #fastfoodglobal, #fightfor15,#fastfoodstrike.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ