Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό για τις εκλογές της 8/12 έως την 15/12/2014 στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσ/νίκης(Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.)



Σαν Αντεπίθεση των Εργαζομένων ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους στον κλάδο και Μέλη στο Συνδικάτο μας που μας στήριξαν για ακόμη μια φορά και σε αυτή την δύσκολη εκλογική μάχη. Δεσμευόμαστε, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με ακόμη πιο πολύ πίστη στις δυνάμεις μας και στις δυνάμεις της Τάξης μας, σε μια συγκυρία πραγματικά δύσκολη από όλες τις απόψεις. Σε μια εποχή που η κρίση (οικονομική, πολιτική ανθρωπιστική) και η βαρβαρότητα μεγαλώνουν συνεχώς και η Εργατική Τάξη, η Νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα δέχονται μια κολοσσιαία επίθεση από το Κεφάλαιο και τον Ιμπεριαλισμό.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής: Συνολικά ψήφισαν 542 συνάδελφοι για το Δ.Σ. και 541 για την Ομοσπονδία και το Ε.Κ.Θ. (από 488 στις προηγούμενες εκλογές). Για το Δ.Σ. η Ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ) πήρε 437 (από 384) ψήφους και 9 έδρες, η Αντεπίθεση πήρε 72 ψήφους (από 99) και 2 έδρες και η Αγωνιστική Παρέμβαση πήρε 29 (από 0) ψήφους και 0 έδρες. Για το Ε.Κ.Θ. η Τ.Ε. εκλέγει 6 αντιπροσώπους η Αντεπίθεση 1 και η Α. Π. 0. Για την Ομοσπονδία η Τ.Ε. εκλέγει 4 αντιπροσώπους η Αντεπίθεση 1 και η Α. Π. 0.

Τα αίσχη του ΠΑΜΕ και των επίδοξων χειροκροτητών του (Αγωνιστική Παρέμβαση)

Φυσικά και σε αυτές τις εκλογές δεν έλειψαν τα αίσχη και η νοθεία, που όμως ξεπέρασαν κάθε όριο! Αυτή την φορά δεν ήταν μόνο η Ταξική Ενότητα (Τ.Ε.) του ΠΑΜΕ που είναι και ο ενορχηστρωτής τέτοιων μεθόδων, αλλά εμφανίστηκαν και νέοι (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) επίδοξοι χειροκροτητές και εφαρμοστές τέτοιων μεθόδων (Αγωνιστική Παρέμβαση-Α.Π). Μετά τις εκλογές, οι «επίδοξοι» κατήγγελλαν την Αντεπίθεση των Εργαζομένων (εφ. ΠΡΙΝ, ιστότοπος Παντιέρα) ότι ευθύνεται για την απώλεια μιας έδρας την οποία δικαιούταν η Α.Π. «Επικαλούμενοι» το καταστατικό του Συνδικάτου, καταγγέλλουν ψευδώς την Αντεπίθεση των Εργαζομένων ότι υποστήριξε, πως «δεν πρέπει να πάρει έδρα η Α.Π. καθώς δεν πρέπει να εφαρμοστεί το καταστατικό και η απλή αναλογική αλλά ο νόμος 1264». Επίσης, στην καταγγελία ανασκευάζονται και διαστρεβλώνονται οι απόψεις και οι θέσεις τις Αντεπίθεσης των Εργαζομένων με τέτοιο τρόπο που θα ζήλευαν μέχρι και οι νεοφιλελεύθεροι. Λένε ότι υποστηρίξαμε τους αστικούς νόμους ενάντια στο καταστατικό και την Γ. Συνέλευση και ότι τους «απειλήσαμε με μηνύσεις και προσφυγή στο πρωτοδικείο». Λένε πως «από αλλού το περιμένανε και από αλλού το βρήκανε». Και όλα αυτά, ντυμένα με έναν «αντικαπιταλιστικό» μανδύα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου στις 12/11/2014, εκτός από τα αναμενόμενα (την μεταφερόμενη μάζα ΚΝιτών που πηγαίνει από Σωματείο σε Σωματείο), αποφασίστηκε με πρόταση της Τ.Ε. του ΠΑΜΕ να γίνουν οι εκλογές με «ανοιχτό» μητρώο Μελών, δηλαδή να μπορεί κάποιος «συνάδελφος» να εγγράφεται και ταυτόχρονα να ψηφίζει, κατά την διάρκεια των εκλογών! Σαν Αντεπίθεση καταγγείλαμε αυτή την πρόταση, δεν την ψηφίσαμε και δεν την εφαρμόσαμε στις εκλογές. Με μεγάλη έκπληξη είδαμε τους συναδέλφους της Α.Π. να ψηφίζουν λευκό σε αυτή τη πρόταση με την αιτιολογία ότι δεν καταλαβαίνουν και ότι είναι καινούρια παράταξη! Επίσης, την πρώτη μέρα των εκλογών, πριν ανοίξει η κάλπη καταθέσαμε προφορική ένσταση καλώντας την Εφορευτική Επιτροπή να πάρει θέση σε αυτό το ζήτημα. Με πολιτική ευθύνη της Τ.Ε. του ΠΑΜΕ (η Εφορευτική αποτελούνταν από τρεις ΚΝιτες) και χωρίς την σύμφωνη γνώμη της δικαστικού αντιπροσώπου (που διαφώνησε στο να διεξαχθούν οι εκλογές με αυτόν τον τρόπο και ενάντια στο  καταστατικό) έγιναν οι εκλογές. Σ’ αυτό τι κρίσιμο σημείο οι «επίδοξοι» ήταν απόντες!

Τι σήμαινε όμως στην πράξη αυτή η απόφαση;

1)    Σήμαινε, ότι μπορούσε κάποιος να εγγράφεται ως Μέλος στο Συνδικάτο (πράγμα το οποίο προβλέπεται από το καταστατικό) αλλά μπορούσε να ψηφίσει, μέχρι και την τελευταία στιγμή (πράγμα το οποίο απαγορεύεται ρητά από το καταστατικό), αλλοιώνοντας ή διαμορφώνοντας στα μέτρα του το αποτέλεσμα! Με λίγα λόγια νοθεία σε όλο της το μεγαλείο! Όπως και έγινε.

2)    Σήμαινε, ότι καταστρατηγείτε το καταστατικό του Συνδικάτου, αφού σε αρκετά άρθρα του απαγορεύεται ρητά κάποιο Μέλος, που εγγράφεται μετά το τέλος της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης, κατά την διάρκεια των εκλογών και μέχρι τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. (που εγκρίνει τις εγγραφές των νέων Μελών) να έχει δικαίωμα ψήφου!

3)    Σήμαινε, ότι μπορούσε κάποιος να ψηφίσει στις εκλογές, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε ένα Συνδικάτο, χωρίς να έχει γνωρίζει τη ζωή του Συνδικάτου (Παρατάξεις, ηγεσία, Μέλη, πρόγραμμα, πρακτική κτλ),  χωρίς να έχει συμμετάσχει σε έναν αγώνα με το Συνδικάτο κτλ. δηλαδή συντήρηση της πελατειακής ψήφου, της απολίτικης ψήφου και της λογικής της υποκατάστασης.

Η Γενική Συνέλευση όπως και κάθε όργανο του Συνδικάτου δεν είναι πάνω από το καταστατικό και δεν μπορεί να αποφασίζει ενάντια του. Το καταστατικό αλλάζει μόνο μέσα από καταστατική συνέλευση και με πλειοψηφία που προβλέπεται από το καταστατικό και όχι από οποιαδήποτε Συνέλευση. Όμως η Γ.Σ. στις 12/11 πραξικοπηματικά και παράνομα αποφάσισε να ψηφίζουν και τα «δέντρα», απόφαση η οποία είναι άκυρη. Έτσι, μάταια οι «επίδοξοι» σχίζουν τα ιμάτια τους, επικαλούμενοι τις αρχές της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, την Εργατική Δημοκρατία και το καταστατικό. Με την «λευκή ψήφο» τους στην Γ.Σ. αλλά και με το να εγγράφουν Μέλη που ψήφιζαν κατά την διάρκεια των εκλογών, ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ πλήρως το καταστατικό, σε συνεργασία με την Τ.Ε. του ΠΑΜΕ, δίνοντας την χαριστική βολή.

Όσον αφορά την καταμέτρηση…

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι το καταστατικό του Συνδικάτου, δυστυχώς δεν έχει απλή αναλογική αλλά αυξημένη και πολύ χειρότερη από τον ν. 1264 αφού προβλέπει ότι χρειάζεται κάποιος «το μισό συν ένα του εκλογικού μέτρου για να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κατανομή των εδρών 1η, 2η, 3η», μετά ισχύει η «απλή αναλογική». Αφού λοιπόν οι «επίδοξοι» της Α.Π. (σε συνεργασία με την Τ.Ε. του ΠΑΜΕ) συμβάλλοντας στην νοθεία και το πραξικόπημα ενάντια στο καταστατικό, κατάφεραν να πάρουν το μισό συν ένα, ξαφνικά θυμήθηκαν το καταστατικό την ώρα της διανομής των εδρών. Σε ερώτηση που έγινε από την Αντεπίθεση,  με ποιον τρόπο θα γίνει η διανομή των εδρών με το καταστατικό ή με τον 1264 που γίνονταν μέχρι τώρα, η Εφορευτική Επιτροπή (δηλαδή το ΠΑΜΕ) αποφάσισε να γίνει με τον ν. 1264.

Πόσο «αφελής» είναι οι «επίδοξοι» να νομίζουν ότι το ΠΑΜΕ θα εφάρμοζε το καταστατικό! Αυτό θα σήμαινε ότι από δω και πέρα θα εφαρμόζονταν το καταστατικό, με όποιες συνέπειες για την δύναμη του ΠΑΜΕ στο Συνδικάτο και τις αντιπαραθέσεις του με την ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.  Δεν γνωρίζουμε-αν και καταβαίνουμε-γιατί το ΠΑΜΕ δεν συμφώνησε με την άποψη της Α.Π.  Έτσι καλά θα κάνουν οι «επίδοξοι» να ζητήσουν τα ρέστα και την έδρα που «δικαιούνται» από το ΠΑΜΕ για το οποίο δεν λένε κουβέντα στην καταγγελία τους.

Όσα δε φτάνει η Α.Π. … τα κάνει Τ.Ε. …

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο την σταλινική δικτατορία της Τ.Ε. στο Συνδικάτο την οποία σαν Αντεπίθεση έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, ομοίως και πολλοί συνάδελφοι και Μέλη του Συνδικάτου μας, που έδωσαν και δίνουν παραδειγματικούς αγώνες αντιμετωπίζοντας την εργοδοσία με την οποία πολλές φορές συντάσσεται και το ΠΑΜΕ. Στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.), ως γνωστό, εγγράφεται ως Μέλος, λειτουργεί και ψηφίζει στις εκλογές όποιος «συνάδελφος» - ΚΝίτης θέλει, χωρίς κανένα αποδεικτικό (βιβλιάριο, πιστοποιητικό υγείας, κάρτα ανεργίας κτλ). Αν δεν είσαι ΠΑΜΕ ή δεν συμφωνείς, δύσκολα έχεις πρόσβαση στο Συνδικάτο ή στήριξη από το Συνδικάτο.

 Αυτές τις πρακτικές φαίνεται ότι ζήλεψε η Α.Π και άρχισε να τις μιμείται. Μια πολιτική που υποστηρίζει ότι την συμφέρει. Μια πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με αντικαπιταλισμό και εργατική δημοκρατία αλλά με πρακτικές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Σαν Αντεπίθεση, θέλουμε να ισχύσει αυτό που γράφουν στην καταγγελία τους: «ήρθαμε για να μείνουμε στο Συνδικάτο» αλλά με αυτές τις πολιτικές και πρακτικές και με αυτούς τους συμμάχους μάλλον δεν θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του, προς μια αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, αλλά θα ενισχύσουν τον σταλινικό ρεφορμισμό.

Η αναγνωρησιμότητα, και η εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης, όσο και η τοποθέτηση κάποιου στον αντικαπιταλιστικό χώρο, δεν κρίνονται στα λόγια ή σε κούφιες ατάκες, όπως θέλουν οι «επίδοξοι» να πιστεύουν.  Κρίνονται στην πράξη και στους αγώνες! Δυστυχώς οι «επίδοξοι» τις Α.Π., δεν συμμετείχαν σε κανέναν αγώνα (με εξαίρεση τον Φούρνο του Λάμπρου) που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν συνάδελφοι του κλάδου και Μέλη του Συνδικάτου μας (Banquet, Pizza Hut, Applebee s, Goody s, Καφεναί, ζαχαροπλαστεία Χατζή, Ble κλπ) με την έμπρακτη στήριξη, βοήθεια και πολιτική της Αντεπίθεσης, χαρακτηρίζοντας αυτούς τους αγώνες «μικρούς», άνευ σημασίας, αποπροσανατολιστικούς κλπ., κριτικάροντας την Αντεπίθεση των Εργαζομένων ότι είμαστε «εργατιστές».

Τέλος, σαν Αντεπίθεση προκαλούμε τον οποιονδήποτε, στο να ακυρώσουμε τις εκλογές και να γίνουν βάσει του καταστατικού και την απλή αναλογική και όχι με νοθείες, πραξικοπήματα, οπορτουνισμούς και τον ν. 1264.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ