Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Οι απολυμένοι/ες του Babylon cafe–bar

Οι απολυμένοι/ες του Babylon cafe–bar:
   Στις 20/11 απολυόμαστε και οι 5 εργαζόμενοι/ες του Babylon cafe-bar. Οι απολύσεις αυτές ήταν η εκδικητική απάντηση των αφεντικών μας στην  διεκδικητική και αλληλέγγυα στάση που κρατούσαμε όσο καιρό εργαζόμασταν εκεί. Μερική ασφάλιση, καθώς και μη καταβολή δώρων, επιδομάτων, προσαυξήσεις νυχτερινής και κυριακάτικης εργασίας, απαίτηση για αμισθί υπηρεσίες, περικοπές στα μεροκάματα, απειλές απόλυσης, σεξιστικά σχόλια και εκβιασμοί συνθέτουν το πάζλ του εργασιακού καθεστώτος που βιώσαμε.
Οι απολυμένες του cafe Γέφυρα:
   Βασικός όρος για την έναρξη της συνεργασίας μας ήταν να καλύπτουμε η καθεμία όλα τα πόστα του μαγαζιού ταυτόχρονα, δηλαδή την καθαριότητα, το σέρβις, την παραγωγή καφέ (μπαρ), τις παραγγελίες καθώς και την γραμματειακή υποστήριξη που ήταν απαραίτητη για την ενημέρωση και εγγραφή των μαθητών στις ξένες γλώσσες στο “φροντιστήριο” που διατηρεί η εργοδοσία στον διπλανό χώρο. Όλα αυτά βέβαια υπό το καθεστώς πλήρους ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς ίχνος καταβολής επιδομάτων αδειών, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και την προσαύξηση νυχτερινής και κυριακάτικης εργασίας. Εκτός των άλλων δεν έλειψαν σεξιστικά σχόλια και συμπεριφορές. Ύστερα από 3, 2 και 1 μίση χρόνο εργασίας η καθεμιά μας, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούμαστε. Η  εκδικητική στάση της εργοδοσίας, απέναντι μας, εκφράζεται είτε με άμεσες απειλές απόλυσης είτε με μείωση των ωρών εργασίας. Όλα αυτά συνιστούν εξαναγκασμό σε παραίτηση, γεγονός που σε πραγματικές συνθήκες συνθέτει την απόλυση μας.

Διεκδικούμε αναδρομικά όλα αυτά που ποτέ δεν έφτασαν στα χέρια μας: ένσημα, δώρα, επιδόματα αδειών, προσαυξήσεις νυχτερινής και κυριακάτικης εργασίας.
   Η εργοδοσία των πολιτιστικών κέντρων Βαβυλωνία και Γέφυρα χρησιμοποίησε το νομικό πρόσωπο των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών ως ένα τέχνασμα με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Πάγια τακτική τέτοιου είδους επιχειρήσεων είναι να “ντύνει” τους εργαζομένους της ως μέλη του συλλόγου που προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους, προσπαθώντας να στερήσει όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επιπλέον, οι δυο αυτές επιχειρήσεις πλασάρουν ένα αριστερό, εναλλακτικό προφίλ. Ο ιδιοκτήτης τους, χρησιμοποιεί την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα για λόγους μάρκετινγκ. Την ίδια στιγμή που το φασιστικό κράτος της Τουρκίας, γεμίζει τα μπουντρούμια με αγωνιστές και τους οδηγεί στην προσφυγιά, αυτός εκμεταλλευόμενος το αίμα των αγωνιστών, καρπώνεται κέρδη από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Για εμάς το δίλημμα είναι μόνο ένα: Ή ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ.
   Σε όλη αυτή την παρωδία έρχεται να προστεθεί η δημοσιοποίηση ενός συκοφαντικού κειμένου από την μεριά της εργοδοσίας, με αφορμή τις παρεμβάσεις των απολυμένων μαζί με το σωματείο έξω από τα δυο μαγαζιά. Το κείμενο αυτό όχι μόνο στοχοποιεί ονομαστικά 2 από τους 4 πρώην εργαζόμενους/ες του Babylon, αλλά έχει ως σκοπό να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο, χρησιμοποιώντας υβριστικούς χαρακτηρισμούς τόσο προς τους εργαζόμενους/ες όσο και προς το σωματείο, του οποίου αμφισβητεί ακόμη και την ύπαρξη, αποκαλώντας το ρατσιστική ομάδα που χρησιμοποιεί μαφιόζικες τακτικές!! Όλα τα παραπάνω είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει τον εργατικό αγώνα που διεξάγεται.
   Όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του επισιτισμού έχουμε βιώσει διαχρονικά στον εργασιακό μας χώρο  ανάλογες συνθήκες εκμετάλλευσης και επισφάλειας. Τα τελευταία χρόνια με  τα μνημόνια από τις αριστεροδεξιές κυβερνήσεις, καταπατήθηκαν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματά μας και εντάθηκαν πάσης φύσεως αυθαιρεσίες και απάτες από “μικρομέγαλα” αφεντικά. Υπό την απειλή της όλο ένα και αυξανόμενης ανεργίας, αλλά και της απόλυσης,  εξαναγκαζόμαστε τις περισσότερες φορές να δεχτούμε τις όποιες  δυσμενείς εργασιακές συνθήκες πρόσληψης. Αυτό βέβαια, δεν μας στερεί το δικαίωμα να διεκδικούμε καθημερινά μέσα στους χώρους εργασίας μας πιο αξιοπρεπείς όρους.
   Είναι σημαντικό να οργανωθούμε στους χώρους εργασίας μας, να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τους συναδέλφους μας και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

   Αυτό φοβούνται, αυτό θέλουν να αποφύγουν και αυτό είναι το όπλο μας για να μας υπολογίζουν.
Καλούμε σε παρεμβάσεις:
Παρασκευή 8 Γενάρη, 21:00, Μόδη 1 &
Τρίτη 12 Γενάρη, 10:30, Επιθεώρηση Εργασίας (Πρ. Κορομηλά 51), όπου εξετάζεται η καταγγελία των απολυμένων του Babylon cafe-bar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ