Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Νίκησαν οι «κολασμένοι της εργατικής τάξης»Οι «ντελιβεράδες» ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές της εταιρείας παράδοσης γευμάτων.
18.08.2016,
           Ακόμη μια νίκη -έστω και αμφιλεγόμενη- πέτυχαν οι «κολασμένοι της εργατικής τάξης» στη Βρετανία. Ο λόγος για τους «ντελιβεράδες» ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές της εταιρείας παράδοσης γευμάτων Deliveroo, οι οποίοι έπειτα από μία εβδομάδα απεργιών υποχρέωσαν την εταιρεία τους να αποσύρει την υποχρεωτική αλλαγή του τρόπου πληρωμής τους.

   Η Deliveroo, που απασχολεί σήμερα πάνω από 3.000 ταχυμεταφορείς δικυκλιστές, με πρόσχημα ένα δοκιμαστικό σχήμα αμοιβής σε κάποιες περιοχές παράδοσης των γευμάτων, απαίτησε από τους εργαζομένους να υπογράψουν νέες συμβάσεις, αλλιώς θα έχαναν τη δουλειά τους.

Προχθές το βράδυ η εταιρεία και μετά τη σθεναρή κινητοποίηση των εργαζομένων αναγκάστηκε αποσύρει την αξίωσή της αυτή.

   Το δοκιμαστικό σχήμα που ξεκίνησε από χθες σε 5 περιοχές του Λονδίνου προβλέπει ότι οι μεταφορείς θα πληρώνονται για κάθε παράδοση γεύματος που κάνουν με 3,75 λίρες.

Εως τώρα οι εργαζόμενοι αμείβονται όμως με 7 λίρες την ώρα συν μία λίρα για κάθε παράδοση.

    Οι ντελιβεράδες αντιτάχθηκαν σ' αυτήν την αλλαγή καταγγέλλοντας ότι το προτεινόμενο σχήμα θα τους αποδίδει ακόμη λιγότερα από τα ήδη λίγα που βγάζουν και ότι θα εξανεμίσει την ελάχιστη σιγουριά που τους προσφέρει το κατώτατο ωρομίσθιο των 7 λιρών.

   Υποστηρίζουν ακόμη ότι το νέο σχήμα θα τους υποχρεώνει να δουλεύουν κάποιες ώρες της ημέρας για το τίποτα και ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος ατυχημάτων λόγω ακόμη μεγαλύτερης βιασύνης στις ώρες αιχμής.

  Οι περισσότεροι εργαζόμενοι χαιρέτισαν την προχθεσινή υποχώρηση της εταιρείας ως νίκη του αγώνα τους. Κάποιοι ωστόσο ήταν επιφυλακτικοί υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική της εταιρείας δεν έχει αλλάξει καθώς η διεύθυνση υπογράφει ήδη τις νέες συμβάσεις των 3,75 λιρών ανά παράδοση με νέους δικυκλιστές.

   Ας σημειωθεί ότι η Deliveroo επιλέγει να απασχολεί τους εργαζομένους της ως αυτοαπασχολούμενους και αυτό το καθεστώς τής επιτρέπει να μη χορηγεί επιδόματα υγείας και αδείας.

Αυτό που επιχειρεί με το νέο σχήμα αμοιβής είναι επί της ουσίας να μην πληρώνει ούτε και το κατώτατο ωρομίσθιο που προβλέπει ο νόμος.


Τα έσοδα της Deliveroo φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 130 εκατ. λίρες ενώ η αξία της αποτιμήθηκε πρόσφατα στο 1 δισ. δολάρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ