Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ ! - Όλοι - ες στην διαδήλωση της Δ.Ε.Θ. στις 10/9, ώρα 17:30 μ.μ. συγκέντρωση Εγνατία με Αγίας Σοφίας

Προς τους εργαζόμενους του Επισιτισμού – Τουρισμού – Ζαχαρ/στείων
σερβιτόρους, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.

Συνάδελφοι – ισσες,
            Συνεχίζεται ο ‘’αποτυχημένος θίασος’’, μιας κυβέρνησης παράσιτο πάνω στα κεφάλια μας και στις ζωές μας.. Καθημερινά,   στα ΜΜΕξαπάτησης, εμφανίζουν μια αντίστροφη πραγματικότητα, μας λένε πως όλα πάνε καλά, πως μειώνεται η ανεργία, βάζουνε συνεχώς κόκκινες γραμμές σε όσα ζητάνε οι Ευρωπαίοι, πως η ανάπτυξη βρίσκεται μπροστά μας, αρκεί να κάνουμε λίγη υπομονή! Το αποκορύφωμα όλων είναι πως λένε ότι νοιάζονται για τα εργασιακά δικαιώματα και τους ‘’χτυπημένους’’ από την κρίση.  Η καθημερινότητα και τα νούμερα όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.. Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις καθημερινά βάζουν λουκέτο, εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο μαζί με τις οικογένειές τους (Μαρινόπουλος, Ηλεκτρονική κλπ), με τους εργοδότες να μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους τις περιουσίες που έχουνε φτιάξει με τον ιδρώτα μας και η ανεργία είναι στο 25% επίσημα (ανεπίσημα πολύ παραπάνω, με ανασφάλιστους ή μισοασφαλισμένους εργαζόμενους, με τα προγράμματα voucher – μαθητείας- κοινωφελούς εργασίας).
                  Επισιτισμός-Τουρισμός ….. κλάδος πειραματόζωο εδώ και χρόνια...
           Στον κλάδο μας και στα καταστήματα που εργαζόμαστε, ουσιαστικά εφαρμόζονται στην πράξη από τους εργοδότες όλα ή σχεδόν όλα από τα μέτρα που θέλουνε να περάσουνε το επόμενο διάστημα. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ανασφάλιστοι, εργαζόμαστε όσες μέρες και ώρες θέλει ο εργοδότης (φυσικά αν πρόκειται για παραπάνω ώρες είναι απλήρωτες), δώρα, επιδόματα αδείας, νυχτερινά, Κυριακές και αργίες έχουν καταργηθεί στην πράξη και όταν πάμε να τα ζητήσουμε, μας τρομοκρατούν με απόλυση. Πρόκειται, δηλαδή, απλά για μια επικύρωση όλων αυτών που βιώνουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον. Από την άλλη, πατώντας πάνω σε όλα τα παραπάνω, θα καθιερωθεί πλέον και θα γίνει μόνιμο το ‘’νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη – επιχειρηματία’’ και πως αν τολμήσεις και ζητήσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας ή αποφασίζεις να διεκδικήσεις ότι έχει μείνει από τα δικαιώματά σου, θα χρειαστεί να πληρώσεις για το θράσος που είχες να αμφισβητήσεις την επιχειρηματικότητα και την ‘’ανάπτυξη’’.
         
Κάτω τα νέα αντεργατικά μέτρα
               Σε συνεννόηση και συνεργασία με την  ευρωσυμμορία του Σόιμπλε και του ΔΝΤ, το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται από την κυβέρνηση Τσίπρα, μια άνευ προηγουμένου επίθεση, για την πλήρη κατεδάφιση των εργατικών μας δικαιωμάτων, με τα νέα μέτρα για τα <<εργασιακά>>, τα οποία είναι και προαπαιτούμενα της λεγόμενης 2ης αξιολόγησης και πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο Φθινόπωρο, για να πάρει η κυβέρνηση την υποδόση των 2,8 δις.
     
        Τα μέτρα που συζητιούνται αφορούν την άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, τις σχέσεις εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα:
       1.Nέα μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2017 (σήμερα είναι 586 ευρώ μικτά για τους πάνω από 25 ετών, 511 ευρώ μικτά για τους κάτω των 25 ετών). Ήδη ξεκίνησε η υπογραφή επιχειρησιακών «συλλογικών συμβάσεων», κάτω από και από τα 586 Ευρώ από τις εργοδοτικές «Ενώσεις Προσώπων» (ουσιαστικά Σωματεία που φτιάχνουν οι εργοδότες για να υπογράφουν ότι θέλουν) 2. Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας) στον ιδιωτικό τομέα. 3. Κατάργηση όλων των επιδομάτων (επιδομάτων γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας κλπ). 4. Ίδιο μισθό για όλον τον εργασιακό βίο («σύστημα “καθαρού” μισθού») 5. Ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας: Καθιέρωση συμβάσεων εργασίας όπως τα συμβόλαια μηδενικών ωρών απασχόλησης (zero hour contracts) και τις λευκές συμβάσεις (white contracts), δηλαδή της απασχόλησης όταν θέλει ο εργοδότης και με αμοιβή που ορίζει ο ίδιος ή έστω λίγων ωρών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ. 6. Κατάργηση, αρχικά ίσως μόνο στην πράξη, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων,  με υπογραφή «συλλογικών συμβάσεων» από εργοδοτικές «Ενώσεις Προσώπων» (δες παραπάνω). 7. Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (χωρίς όρια). 8. Μείωση της αποζημίωσης για απολύσεις εργαζόμενων, η οποία θεωρείται ακόμη υψηλή με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 9. Περιορισμός ή και κατάργηση της προστασίας των μελών του Σωματείου που προβλέπεται από το Ν. 1264/82. Με πιο απλά λόγια, αφαιρείται το δικαίωμα ουσιαστικά στον συνδικαλισμό – διεκδίκηση δικαιωμάτων και καλύτερων συνθηκών εργασίας και είναι ένα μέτρο που περιθωριοποιεί τα Σωματεία μας με στόχο να μην έχουν λόγο και ύπαρξη. 10. Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του «Διευθυντικού Δικαιώματος» και παράλληλη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. ( με απλά λόγια θα αποφασίζει και θα διατάζει ο κάθε εργοδότης για το αν θέλει να δώσει άδεια – απλήρωτη φυσικά-, αν θα κάνεις διάλειμμα, αν θα πληρώνεσαι κλπ, χωρίς να μπορεί να τον πειράξει κανείς!) 11. Επαναφορά του lock out (ανταπεργίας των εργοδοτών ) που είχε καταργηθεί με το Ν.1264/82.   12. Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών, δηλαδή θα την καθιστά αδύνατη. ( τεράστιας σημασίας, μιας και η απεργία είναι το μόνο μέσο που έχουμε σαν εργαζόμενοι για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, μισθούς και γενικότερα τα δικαιώματά μας).

             Όλα τα παραπάνω, που αν αφήσουμε σαν εργαζόμενοι να περάσουν έχουν σαν στόχο :
1)       Να σπάσουν κάθε έννοια της συλλογικότητας, δηλαδή της συναδελφικής αλληλεγγύης, της συνολικής διεκδίκησεις δικαιωμάτων και καλύτερων συνθηκών εργασίας κλπ.
2)       Αφορά το σύνολο των εργαζομένων (και κυρίως τους νέους εργαζόμενους οι οποίοι είναι το πιο χτυπημένο κομμάτι)
3)       Καταργείται η έννοια του μισθού, αφού πλέον ο εργοδότης θα αποφασίζει γι’αυτόν και ουσιαστικά θα είναι παροχή – φιλοδώρημα και θα δίνεται με βάση την ‘’καλοσύνη’’ του ή και τα κέφια του!
4)       Και τέλος, με τα αντι-συνδικαλιστικά μέτρα, θέλουν να εμποδίσουν οποιαδήποτε αντίσταση προκύψει απέναντι σε όλα αυτά και να μας ατομικοποιήσουν και να μας έχουν στο περιθώριο.

           Μαχητικοί αγώνες – Αυτοοργάνωση – Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας!
     Συνάδελφοι - ισσες, δεν μπορούμε και δεν αντέχουμε άλλο αυτή την εξαθλίωση που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια. Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Θες/νίκης, γιατί τα  προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιας σημασίας για την επιβίωσή μας. Να σπάσουμε τους φόβους μας και την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν. Τα καθημερινά μας προβλήματα είναι  κοινά και έτσι απαιτούν και κοινές λύσεις!  Πρέπει να δημιουργήσουμε παντού επιτροπές αγώνα, να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε σε μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, απεργίες, καταλήψεις και αυτοδιαχείριση σε όσες επιχειρήσεις κλείνουν και μας πετάνε στον δρόμο.  Να προετοιμάσουμε μια Γενική Απεργία Διαρκείας ! Αυτά τα μέτρα πρέπει πάση θυσία να μην περάσουν!
      Τον δρόμο τον δείχνουν, οι συνάδελφοί μας στα καταστήματα: Banquet, Applebee’s, Pizza-hut, Χατζής, Ble, Kαφεναί κ.ά. και όλοι οι εργαζόμενοι πανευρωπαικά με τους αγώνες στα χρόνια των μνημονίων (Κίνημα Πλατειών, Γενικές Απεργίες, 12 Φλεβάρη 2012, σκληρές και μεγάλες απεργίες σε Βέλγιο-Γαλλία κλπ). Σ’ αυτόν τον δρόμο κινείται η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας τέτοιους παραδειγματικούς και μαχητικούς αγώνες.
   Να παλέψουμε για :
Ø  ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – Να ρίξουμε και αυτή την κυβέρνηση και να παλέψουμε για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων!
Ø  Κατάργηση των μνημονίων, έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και το Ευρώ-Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
Ø  Εθνικοποίηση- Κοινωνικοποίηση όλων των τομέων – κλειδιά της οικονομίας
( Τράπεζες – Μεγάλες Επιχειρήσεις – Εργοστάσια που κλείνουν), Κάτω από Εργατικό Έλεγχο.
Ø  751 βασικό μισθό. Αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας! Επιβολή πληρωμής των μισθών και των Δώρων. Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, για να υπογραφούν Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους.
Ø  Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.
Ø  Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών – δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ