Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Οι Θέσεις της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ Για το 52Ο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Ε.Τ.


Ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης
Να τελειώνουμε με τους μνημονιακούς κάθε απόχρωσης!
Το 52ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας πραγματοποιείται σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων, τόσο σε οικονομικό αλλά κυρίως σε πολιτικό/γεωστρατηγικό επίπεδο για την χώρα μας. Η ζοφερή κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, οξύνεται διαρκώς, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς και μεγάλους κινδύνους. Το Συνδικαλιστικό και Εργατικό Κίνημα εμφανίζεται αναποτελεσματικό/αδύναμο, να δώσει λύσεις στα άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα της Τάξης μας. Έτσι, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται απαιτεί έναν σοβαρό απολογισμό και την χάραξη μιας στρατηγικής και τακτικής ικανής να συγκρουστεί και να αντιμετωπίσει αυτή την κολοσσιαία επίθεση που δέχεται η Εργατική Τάξη στην χώρα μας.

ü   οι εξελίξεις τόσο στην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, με την κρίση σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό) να παροξύνεται εγκαινιάζοντας μια νέα κατάσταση, με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν (ως αποτέλεσμα των αντιθέσεων μεταξύ ιμπεριαλιστικών χωρών αλλά και των αναδυόμενων μεγάλων δυνάμεων) αγγίζοντας στενά και την χώρα μας, με την άθλια κυβέρνηση του Τσίπρα να μας οδηγεί σε επικίνδυνα και εθνικιστικά μονοπάτια με τις πολεμοχαρής συμφωνίες (ιμπεριαλιστικά πραξικοπήματα) και συμμαχίες της .
ü   η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και η νεολαία, στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στην ίδια της την ζωή. Η υποτιθέμενη έξοδος του Τσίπρα από τα μνημόνια, την επιτροπεία και την κρίση, με την δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τα ψέματα και την αντιστροφή της πραγματικότητας, προσκρούει καθημερινά στην κατάντια που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, από το μνημονιακό καθεστώς, από ένα νέο μοντέλο εκμετάλλευσης της εργασίας, που εδραιώνονται και επεκτείνονται καθημερινά και που πλέον στοιχίζει αμέτρητες ζωές.
Κυβερνούν με επιδόματα και ελεημοσύνες (ΚΕΑ, μέρισμα κτλ) σαν τους βασιλιάδες, ενώ συνεχίζουν να επιβάλουν και να εδραιώνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση, των εργαζομένων, της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δίπλα τους και οι υπόλοιποι μνημονιακοί Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. κλπ, που σιγοντάρουν και χειροκροτούν για την συνέχιση του Μνημονιακού Καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ανέλθουν αυτοί στην εξουσία, για να εφαρμόσουν με ακόμη μεγαλύτερη λύσσα τα βάρβαρα μέτρα!
ü   Ο κλάδος του Επισιτισμού-Τουρισμού αποτελεί το σήμα κατατεθέν της μνημονιακής κανονικότητας: των ευρωπαίων/τοκογλύφων (υπό διάλυση) και του ΔΝΤ, των μνημονιακών ΣΥΡΙΖΑ (που παραπαίουν), του Μητσοτάκη και κάθε απόχρωσης, των μαυραγοριτών/εργοδοτών του κλάδου που ασυδοτούν, τρομοκρατούν και δολοφονούν. Με την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία και τις απολύσεις, με την απλήρωτη εργασία, με την μη πληρωμή και κλοπή των δώρων, με την εντατικοποίηση, με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα/δολοφονίες λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, με τις Κλαδικές Σ.Σ.Ε. να είναι στον αέρα παραμένοντας ένα κενό γράμμα, με τις δολοφονικές επιθέσεις και τους ξυλοδαρμούς από τους εργοδότες.
ü   Το Συνδικαλιστικό Κίνημα τόσο στον κλάδο όσο και γενικότερα περνάει μια από τις χειρότερες κρίσης του με εμφανή τα σημάδια σύγχυσης, παράλυσης, κατακερματισμού και διάλυσης. Τα Συνδικάτα εμφανίζονται ανήμπορα και αναποτελεσματικά ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Η κύρια ευθύνη βρίσκεται στην ηγεσία τους. ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία από την μια αλλά η σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ από την άλλη, τα έχουν καταντήσει ανίσχυρα όργανα, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων. Σημαντική ευθύνη όμως έχουν και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς (Λάντζα-Ανταρσυα) που ακολουθούν και συμπλέουν με την ίδια ακραία διασπαστική, ηττοπαθή και αναποτελεσματική πολιτική του ΠΑΜΕ.
Οι αγώνες των συναδέλφων διανομέων, των μελών του Συνδικάτου της Θεσ/νίκης, των «κίτρινων γιλέκων» μας δείχνουν τον δρόμο!
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, βλέπουμε τους συναδέλφους μας διανομείς φαγητού, μπροστάρηδες, να μάχονται ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργοδοτών του κλάδου, παλεύοντας, αναδεικνύοντας και υπερασπίζοντας συλλογικά και συνολικά τα ζητήματα του κλάδου μας, όπως οι Σ.Σ.Ε. στον Επισιτισμό και τα Ζαχαρώδη, σπάζοντας την υποτιθέμενη κανονικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε «τα κίτρινα γιλέκα», τους αγανακτισμένους και αποφασισμένους σε Γαλλία αλλά και Βέλγιο να μάχονται ενάντια στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν οι κυβερνήσεις τις Ε.Ε.
Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της το προηγούμενο διάστημα, έδωσε την μάχη και στις πρόσφατες εκλογές του Συνδικάτου της Θεσ/νίκης με αποτέλεσμα την σημαντική ενίσχυση της. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε όλα τα παραπάνω ζητήματα, μιλώντας την γλωσσά της αλήθειας, προτάσσοντας ένα άλλο σχέδιο αγώνων και ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, παλεύοντας για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση των δυνάμεων στο Συνδικάτο και στο Σ.Κ. γενικότερα :
1) ξεκαθαρίζοντας στους εργαζόμενους του κλάδου μη σπέρνοντας αυταπάτες, ότι δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες, πως δεν υπάρχει ανάπτυξη δίκαιη ή άδικη, με οποιοδήποτε πρόσημο αν δεν απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τους μνημονιακούς κάθε απόχρωσης, από το σάπιο καπιταλιστικό τους σύστημα.
2) λέγοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ότι εχθροί μας δεν είναι οι μετανάστες και οι λαοί των Βαλκανίων, της Μακεδονίας, της Τουρκίας αλλά οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ, οι κυβερνήσεις/ανδρείκελα όπως του Τσίπρα, του Ζάεφ κτλ, που δημιουργούν πολέμους και σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικισμού, οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι που κάνουν «χρυσές δουλείες» (βλ πληρότητα ξενοδοχείων λόγω μεταναστευτικού, συμβάσεις μαθητείας από εξωτερικό κ.α.)
3) δείχνοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ένα σχέδιο στην πράξη για αγώνες ενωτικούς, μαχητικούς, οργανωμένους, αποτελεσματικούς, που από το 2010 μέχρι και σήμερα (βλέπε ρεστοράν Banquet, ζαχαροπλαστεία Χατζή/BLE, Pizza Hut, Goody s, Applebee s, Καφεναί, Todaylicious,την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, πατσατζίδικο Τσαρούχας κ.α.) δίνουμε μαζί τους.
4) παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να οργανωθούμε και ανασυγκροτήσουμε τα Συνδικάτα μας, με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, με τις δεκάδες προσπάθειες σε όλες τις ειδικότητες, στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, σε κάθε κατάστημα και ξενοδοχείο.
5) παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα Συνδικάτα, στην Ομοσπονδία, να γίνει πλειοψηφία μια άλλη πολιτική, πραγματικά αποτελεσματική, μαχητική, αντικαπιταλιστική. Κόντρα και ενάντια στην κάθε γραφειοκρατία είτε της ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ είτε της Ταξικής Ενότητας/ΔΑΣ (ΠΑΜΕ). Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ψηφίσουν-στηρίξουν την Αντεπίθεση των Εργαζομένων
Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή όλου του Χρέους - Έξοδο της χώρας από Ευρώ και Ε.Ε.
ü    751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των μισθών και των Δώρων.
ü    Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
ü    Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους.
ü Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, επιστροφή των κλεμμένων- Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ
ü Δημόσια – δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους
ü Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό καθόλη την διάρκεια της ανεργίας
ü Κατάργηση των σκλαβοπάζαρων του ΟΑΕΔ (προγράμματα voucher). Πληρωμή των μαθητευόμενων σύμφωνα με τις Σ.Σ.Ε.!
ü    Εθνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων/εργοστάσιων κάτω από Εργατικό Έλεγχο
ü    Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών
ü Όχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Νομιμοποίηση των μεταναστών, σύνορα ανοιχτά, ίσα δικαιώματα για όλους
ü    Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ