Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό για τις εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσ/νίκης (Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.)


Ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους-μέλη του Συνδικάτου που μας στήριξαν για ακόμη μια φορά. Δεσμευόμαστε, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με ακόμη μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις μας και τις δυνάμεις της Τάξης μας, σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία: σε μια εποχή που η κρίση (οικονομική, πολιτική, κοινωνική) και η βαρβαρότητα οξύνονται συνεχώς και η Εργατική Τάξη, η Νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, στην χώρα μας και όχι μόνο, δέχονται μια κολοσσιαία επίθεση από το Κεφάλαιο και τον Ιμπεριαλισμό.
Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής:

Συμπεράσματα και προοπτικές
Σημαντική νίκη των επαναστατικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στο Συνδικάτο
Τα αποτελέσματα των εκλογών της 10-17/1/2019, αναδεικνύουν την σημαντική ενίσχυση/νίκη της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων που κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τους ψήφους και τα ποσοστά της, εκλέγοντας περισσότερους αντιπροσώπους τόσο στην Διοίκηση του Συνδικάτου όσο και στα δευτεροβάθμια όργανα (Ε.Κ.Θ. – Π.Ο.Ε.Ε.Τ.). Αυτή η νίκη φιλοδοξούμε να έχει πολλαπλάσια οφέλη για το Συνδικάτο μας, τους εργαζόμενους του κλάδου και τους αγώνες τους, το Συνδικαλιστικό Κίνημα γενικότερα.
Αυτή η νίκη δεν ήρθε από τον ουρανό! Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής και της παρέμβασης της Αντεπίθεσης όλο το προηγούμενο διάστημα, μιλώντας την γλωσσά της αλήθειας, προτάσσοντας ένα άλλο σχέδιο αγώνων και ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, παλεύοντας για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση των δυνάμεων στο Συνδικάτο :
1) ξεκαθαρίζοντας στους εργαζόμενους του κλάδου μη σπέρνοντας αυταπάτες, ότι δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες, πως δεν υπάρχει ανάπτυξη δίκαιη ή άδικη, με οποιοδήποτε πρόσημο αν δεν απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τους μνημονιακούς κάθε απόχρωσης, από το σάπιο καπιταλιστικό τους σύστημα.
2) λέγοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ότι εχθροί μας δεν είναι οι μετανάστες και οι λαοί των Βαλκανίων, της Μακεδονίας, της Τουρκίας αλλά οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ, οι κυβερνήσεις/ανδρείκελα όπως του Τσίπρα, του Ζάεφ κτλ, που δημιουργούν πολέμους και σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικισμού, οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι που κάνουν «χρυσές δουλείες» (βλέπε πληρότητα ξενοδοχείων λόγω μεταναστευτικού, συμβάσεις μαθητείας από εξωτερικό κ.α.)
3) δείχνοντας στους εργαζόμενους του κλάδου ένα σχέδιο στην πράξη για αγώνες ενωτικούς, μαχητικούς, οργανωμένους, αποτελεσματικούς, που από το 2010 μέχρι και σήμερα (βλέπε ρεστοράν Banquet, ζαχαροπλαστεία Χατζή/BLE, Pizza Hut, Goody s, Applebee s, Καφεναί, Todaylicious,την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, πατσατζίδικο Τσαρούχας κ.α.) δίνουμε μαζί τους.
4) παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να οργανωθούμε και ανασυγκροτήσουμε το Συνδικάτο, με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και τους διανομείς που ήρθαν μαζικά και ψήφισαν στο συνδικάτο, με τις δεκάδες προσπάθειες σε όλες τις ειδικότητες, στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, σε κάθε κατάστημα και ξενοδοχείο.
5) παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο Συνδικάτο, να γίνει πλειοψηφία μια άλλη πολιτική, πραγματικά αποτελεσματική, μαχητική, αντικαπιταλιστική. Κόντρα και ενάντια στην γραφειοκρατία της Ταξικής Ενότητας (ΠΑΜΕ).
Μονό με αυτή την πολιτική μπορεί να ηττηθεί η κάθε συνδικαλιστική γραφειοκρατία!
Ήττα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στο Συνδικάτο
Επίσης δείχνουν τους μεγάλους χαμένους, την Τ.Ε του ΠΑΜΕ που χάνει πάνω από 110 ψήφους, κυρίως εργαζόμενους που τους γυρίζουν την πλάτη, που γυρίζουν την πλάτη στην ακραία διασπαστική, ηττοπαθής, αντιδημοκρατική και αναποτελεσματική πολιτική τους! Η Τ.Ε. χάνει 2 έδρες στην Διοίκηση και μία στην Ε.Ε. του Συνδικάτου. αλλά χάνει και αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια όργανα.
Φυσικά όλες οι εκλογές έχουν και τα «παράδοξά» τους! Η Λάντζα «κατάφερε» αυτή την φορά να εκλέξει ένα μέλος στο Δ.Σ αλλά και έναν σύνεδρο για την Ομοσπονδία.
Για την διαδικασία των εκλογών
Οι εκλογές αυτή την φορά έγιναν με «κλειστά μητρώα» όπως προβλέπει το καταστατικό και ο ν. 1264, δηλαδή ο κατάλογος ψηφισάντων έκλεισε μετά το τέλος της εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 17/12/2018. Αυτή η εξέλιξη δεν οφείλεται σε κάποια μετάλλαξη ή στις δημοκρατικές ανησυχίες και πρακτικές της Τ.Ε. του ΠΑΜΕ που ελέγχει πλήρως την εφορευτική επιτροπή. Αλλά στον φόβο τους ότι αυτή την φορά δεν θα ευνοηθούν από την καταστρατήγηση του καταστατικού και την νοθεία.
Σε αυτό το ζήτημα δεν ακούσαμε καμιά παρέμβαση από την Λάντζα, όπου στις προηγούμενες εκλογές συντάχθηκε με την Τ.Ε. στο να γίνουν οι εκλογές με ανοιχτά μητρώα! Γιατί άραγε; Επίσης δεν είδαμε καμιά καταγγελία για το ότι οι εκλογές έγιναν με το ν. 1264! Γιατί άραγε; Τέλος δεν ακούσαμε καμιά καταγγελία για τα άκυρα ψηφοδέλτια τους που ήταν περισσότερα αυτή την φορά! Γιατί άραγε; Άραγε, ψήφισε όλο το ΑΡΑΓΕ στις εκλογές;
Οι εκλογές αυτή την φορά είχαν αρχή και «τέλος» και δεν ήταν διαρκείας, παίρνοντας παράταση μόνο μία μέρα, «για λόγους μη προσέλευσης των ψηφοφόρων την 1η μέρα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών» ύστερα από πρόταση της Τ.Ε. αλλά με την διαφωνία της Αντεπίθεσης και της Λάντζας. Σίγουρα, η Τ.Ε. δεν ανησύχησε για την αδυναμία προσέλευσης ούτε για τις καιρικές συνθήκες, αλλά για την μη προσέλευση των δικό της ψηφοφόρων, για την μεγάλη πτώση τους, για τις «καρέκλες και τα κουκιά».
Και σε αυτές τις εκλογές όμως είχαμε ένα όργιο νοθείας με πρωτεργάτη την Τ.Ε. του ΠΑΜΕ αλλά και την «κρυφή» συνιστώσα τους την Λάντζα. Τα αποτελέσματα και οι συσχετισμοί θα ήταν τελείως διαφορετικά αφού τουλάχιστον 130 ψηφίσαντες και ψηφοφόροι των παραπάνω παρατάξεων δεν είναι εργαζόμενοι/φοιτητές-εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού, δεν δουλεύουν πουθενά είναι απλά φοιτητές. Αρά δεν θα έπρεπε να είναι καν μέλη του Συνδικάτου! Σαν Αντεπίθεση προβλέψαμε και καταγγέλλουμε αυτή την εξέλιξη και δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε και ούτε μπορούμε να κάνουμε αντιπαράθεση με τέτοιους όρους και πρακτικές. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε το Συνδικάτο με εργαζόμενους του κλάδου, σε μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του αλλά και του Κινήματος συνολικά.
Έτσι εξηγείτε και το μένος που επέδειξαν τόσο η Τ.Ε. αλλά πολύ περισσότερο η Λάντζα απέναντι στην Αντεπίθεση, στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου, όπου με ύβρεις και συκοφαντίες, εγκαλούσαν την Αντεπίθεση αποκαλώντας μας «διασπαστές» και «εχθρούς» του Συνδικάτου και του κινήματος! Σίγουρα δεν μας κάνει καμία έκπληξη η στάση της Τ.Ε. την οποία έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, τόσο εμείς όσο και εργαζόμενοι του κλάδου που είναι μέλη του Συνδικάτου μας και αγωνίζονται παραδειγματικά όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά για την Λάντζα, που θέλει να κατατάσσεται στις δυνάμεις τις ριζοσπαστική αριστεράς, η πολιτική ακολουθητισμού και υιοθετήσεις πρακτικών της Τ.Ε. του ΠΑΜΕ τους οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θεωρούν ή εξαγγέλλουν στις ανακοινώσεις τους. Αυτή η πολιτική δεν συμβάλει σε τίποτα στην ανασυγκρότηση/ανασύνθεση του Συνδικάτου και του Σ.Κ. Δεν συμβάλει σε τίποτα στην απαλλαγή των Συνδικάτων από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία τόσο την αστικοποιημένη (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΑΚ) όσο όμως και του ΠΑΜΕ-Τ.Ε., αφού θεωρούν το ΠΑΜΕ «ταξικές δυνάμεις, υπολογίσιμες. που βοηθούν το κίνημα». Έτσι στην πράξη έχουν αποτύχει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Καμάρας που αποτελούν σίγουρα μια διασπαστική πολιτική αλλά και μια καρικατούρα/κακιά αντιγραφή του ΠΑΜΕ.
Με αυτές τις πολιτικές ερχόμαστε σε πλήρη και καθετή ρήξη ως Αντεπίθεση και δεν θέλουμε να έχουμε καμία απολύτως σχέση. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε σκληρή κριτική σε όλες αυτές τις δυνάμεις, πάντα με συντροφικό τρόπο και ήθος που αρμόζει σε επαναστατικές δυνάμεις, προσβλέποντας και καλώντας ταυτόχρονα τουλάχιστον τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς (Λάντζα) να αφήσουν αυτές τις πολιτικές και πρακτικές του ΠΑΜΕ που χάνουν εξάλλου έδαφος και να ριχτούν στην μάχη για μια πραγματική αναγέννηση του Συνδικάτου μας και του Σ.Κ. γενικότερα, με πολιτικές ενότητας στους αγώνες, με σχέδιο, με ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πραγματική λύση για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ