Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΠΕΙΝΑΜΕ ! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ : TETAΡΤΗ 10 ΜΑΡΤΗ, Συγκέντρωση 10.30πμ Άγαλμα Βενιζέλου

Συνάδελφοι – ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία:

(σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

 

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων της ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει για την «επιτυχία» των χειρισμών της, ως προς την διαχείριση της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης. Στο υγειονομικό κομμάτι, μπαίνοντας ήδη στο 3ο κύμα της πανδημίας, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν, το φιάσκο-πάρτι με τα εμβόλια συνεχίζεται και όχι μόνο δεν έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο για την ζωτικής σημασίας ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, αλλά το αντίθετο. Στο οικονομικό κομμάτι, τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν πως 4 στις 10 επιχειρήσεις στην εστίαση και 3 στις 10 επιχειρήσεις στο Εμπόριο, θα βάλουν λουκέτο το αμέσως επόμενο διάστημα! Όσο για τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αυτές συνεχώς αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω, μιας και η φετινή «Τουριστική περίοδος» μάλλον θα είναι και αυτή «χαμένη».

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα στήριξης-ψίχουλα για τους εργαζόμενους ψαλιδίζονται, μιας και μπαίνει «κόφτης» για πρώτη φορά στο μέτρο των αναστολών, ώστε να περιορίσει η κυβέρνηση το κόστος του φιλοδωρήματος των 534 ευρώ. Η ανεργία φτάνει στα ύψη της τεράστιας οικονομικής κρίσης 2010-12, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχασαν συνολικά 6 δις μέσα στο ’20 λόγω αναστολών, προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μετατροπές συμβάσεων από αορίστου χρόνου σε ορισμένου ή σε μερικής απασχόλησης και «ψαλίδι» στο δώρο Χριστουγέννων. 

Είναι επικίνδυνοι – Να τους σταματήσουμε!

Την ίδια στιγμή που ολόκληρη η κοινωνία στενάζει και εξαντλεί τις αντοχές της, η κυβέρνηση επιδίδεται όλο αυτό το διάστημα σε έναν αγώνα δρόμου για να ξηλώσει όλα τα δικαιώματά μας, με τις απανωτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (βλ.Παιδεία κ.ά.) εν μέσω χουντικών απαγορεύσεων και πανδημίας, στοχεύοντας σε μια επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Πιο συγκεκριμένα το Νέο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζουν προς ψήφιση, θα αποτελέσει μια τομή στα δικαιώματά μας, περιλαμβάνοντας: 1. Nομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, μιας και «οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». 2.«Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης και τα κέρδη του, θα ορίζουν την προσωπική μας ζωή και την υγεία μας. 3. Θα υπερισχύει η ατομική σύμβαση εργασίας, η οποία μπορεί να εμπεριέχει μισθό/όρους κάτω και από τον σημερινό πενιχρό κατώτατο. 4.  Κατάργηση του 5ήμερου και η καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, αφού καταργείται η Κυριακάτικη Αργία και η προσαύξησή της και για άλλους κλάδους (πέραν Εμπορίου). 5. Διευκόλυνση των απολύσεων, αφού ο εργοδότης μπορεί, πλέον, να απαγορεύσει στον εργαζόμενο, στον οποίο έχει γίνει προειδοποίηση απόλυσης, να προσέλθει στην εργασία μέχρι και την ημερομηνία της απόλυσής του (για 1-4 μήνες). 6.Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι απαγορευτικό για την τσέπη μας και χρονοβόρο. Μισούν τους εργαζόμενους, τις κατακτήσεις μας και θέλουν να βγάλουν από την συνείδησή μας τις λέξεις δικαιώματα, μισθός, συλλογική διεκδίκηση. Και φυσικά, αυτό επιβάλλεται μόνο με ξύλο, απειλές αλλά και με το Δόγμα «Νόμος και Τάξη», των ΜΑΤ,ΔΙΑΣ, Δικαστηρίων κλπ., το οποίο έχει πάρει σάρκα και οστά το τελευταίο διάστημα.

Επισιτισμός-Τουρισμός… σε κατάσταση SOS!

O κλάδος μας συνεχίζει να αργοπεθαίνει. Από την μια η ανεργία, τα λουκέτα και οι χιλιάδες συνάδελφοι που δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα και από την άλλη το θράσος των εργοδοτών με : τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις (εδώ και χρόνια καθεστώς στον κλάδο), τις απειλές (ειδικότερα σε συναδέλφους διανομείς το τελευταίο διάστημα, ώστε να διακινδυνεύσουν την ζωή τους μόνο και μόνο για τα κέρδη τους), τους τραμπουκισμούς – ξυλοδαρμούς αν τολμήσεις να διεκδικήσεις το αυτονόητο, δηλαδή τον μισθό σου και τα εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες συναδέλφων διανομέων (30 νεκροί συνάδελφοι τα τελευταία 2 χρόνια εν ώρα εργασίας).

ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ – ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ!

 Οι συνάδελφοι διανομείς σε όλη την χώρα και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη με την δράση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων τα τελευταία 3 χρόνια, μας δείχνουν τον δρόμο. Οι συνάδελφοι στον κλάδο μας σε όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους μας δείχνουν πως δεν είμαστε μόνοι!. Δεν θα καταφέρουν να μας ατομικοποιήσουν! Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να οργανωθούμε συλλογικά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο που θέλουν να μας επιβάλλουν. Να εγγραφούμε στο Συνδικάτο μας και να μη φοβόμαστε να καταγγέλουμε οποιοδήποτε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η μόνη δύναμή μας είναι η αλληλεγγύη! Μέσα από την οργάνωσή μας και τους μαχητικούς/ανυποχώρητους αγώνες να σταματήσουμε αυτή την τεράστια επίθεσηΕμείς έχουμε την δύναμη και αυτοί τον φόβο!

Ø  Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση, εθνικοποίηση όλης της υγείας και φαρμακοβιομηχανίας. Μαζικά τεστ για όλους.

Ø  Κάτω ο νέος νόμος για τα εργασιακά. Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.

Ø  Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις – Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν.

Ø  Κανονικός, ολόκληρος μισθός μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση από το κράτος και τους εργοδότες. Επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους του κλάδου. Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ) και αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες.

Ø 
Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Έξω από Ευρώ και ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ