Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Να αντισταθούμε στο νέο αντεργατικό «νομοσχέδιο των σκλάβων»

 

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΗ

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:00 πμ, Άγαλμα Βενιζέλου

Μετά από έναν χρόνο εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς και παντελής αδιαφορία για ενίσχυση του ΕΣΥ, καμία προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ακραία αστυνομική βία και καταστολή, η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί ένα άρον-άρον άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, μετά από τις χουντικές απαγορεύσεις που επέβαλε. Αντί να προστατέψει τους εργαζόμενους, που είναι οι μόνοι που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα, με το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Οι βασικοί του άξονες ακολουθούν με ευλάβεια τις επιταγές της ΕΕ και της ακραίας νεοφιλελεύθερης έκθεσης Πισσαρίδη (5ο μνημόνιο) και ουσιαστικά καταργούν κάθε έννοια εργατικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος και ελευθερίας. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να κάνει νόμο, οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών, τις αντιδραστικές αποφάσεις των δικαστηρίων απέναντι στους εργαζόμενους. Μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω. Αποτελεί το «νομοσχέδιο των σκλάβων»:

1.Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή με άλλα λόγια κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

2.Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Πρακτικά, ατελείωτη δουλειά από την ανατολή ως την δύση, χωρίς προσαυξήσεις.

3.Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-ελεύθερων διαπραγματεύσεων, που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, δηλαδή με το πιστόλι στον κρόταφο, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

4.Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι απαγορευτικό για την τσέπη μας, χρονοβόρο και εξαιρετικά αμφίβολο για οποιαδήποτε απόφαση υπέρ του εργαζομένου.

5. Ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει ένα κύμα τρομοκρατίας με διώξεις αγωνιστών που εκφράζουν την αντίθεση τους στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (αντ-απεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου του εργασιακού χώρου.

6.Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον την μείωση των μισθών.

7.Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Οι Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό κινδυνεύουμε!

Oι εργαζόμενοι του κλάδου μας είναι οι μόνοι χαμένοι. Καταδικασμένοι στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, με τις πενιχρές ελεημοσύνες (534 ευρώ) του Μητσοτάκη, την ανεργία, τα λουκέτα καταστημάτων και ξενοδοχείων και τους χιλιάδες συναδέλφους που δεν έχουν απολύτως κανένα εισόδημα. Από την άλλη, η πλήρης ασυδοσία των εργοδοτών και η εντατικοποίηση για όσους δουλεύουν, τα εργατικά ατυχήματα και η ανασφάλεια των διανομέων φαγητού, οι κλοπές των Δώρων και οι ξυλοδαρμοί από τους εργοδότες. Η κυβέρνηση έδωσε και συνεχίζει να δίνει έναν πακτωλό χρημάτων στους εστιάτορες και ξενοδόχους αλλά τίποτα ουσιαστικά στους εργαζομένους. Οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις είναι στον αέρα και οι εργαζόμενοι του κλάδου τελείως απροστάτευτοι από πανδημία και εργοδοσία! Με αυτούς του όρους, το άνοιγμα της Εστίασης και του Τουρισμού σημαίνει το κλείσιμο των δικών μας σπιτιών και δικαιωμάτων. Να μην σώσουν και ανοίξουν!

Φτάνει πια με τους πλούσιους, τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες τους σύγχρονους μαυραγορίτες. Τον λόγο να πάρουν οι εργαζόμενοι του κλάδου! Όλοι στους δρόμους!

Οι δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις του κλάδου, από τον περασμένο Οκτώβριο ενάντια στο νομοσχέδιο και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη θύελλα αντιδράσεων ενάντια στην αυταρχικότητα της κυβέρνησης, καθυστέρησε την ψήφιση του νομοσχεδίου. Με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου – διανομείς, σερβιτόροι, μπουφετζήδες, καμαριέρες κτλ.– να βγούμε μαζί  στους δρόμους και να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο που θέλουν να μας επιβάλλουν. Με την αλληλεγγύη και την ενότητα μας να εμποδίσουμε το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που απειλεί μέχρι και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρεπείας στους χώρους της δουλειάς. Όλοι στα συλλαλητήρια σε όλη την χώρα που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Άνοιγμα του Τουρισμού και της Εστίασης υπό προϋποθέσεις!!!

·                          Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας υποχρεωτικές για όλους με αυξήσεις στους μισθούς!

·                          Να μην περάσει ο νέος νόμος Χατζηδάκη, ο «νόμος των σκλάβων». Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.

·                          Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση, εθνικοποίηση όλης της υγείας και φαρμακοβιομηχανίας. Μαζικά τεστ και εμβόλια για όλους.

·                          Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις – Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ