Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Οργανώσου τώρα στο συνδικάτο σου!

Συνάδελφοι – ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία:

(σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

Εδώ και 10 χρόνια, ζούμε καθημερινά στο πετσί μας την οικονομική κρίση, τα μνημόνια,  και την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας μας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά,  κυβέρνηση κι εργοδότες έχουν το θράσος να χρησιμοποιούν την πανδημία, για να ξηλώσουν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το 8ωρο, τις υπερωρίες, τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δεν μας παρέχουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ δεν διστάζουν να κάνουν μπίζνες εις βάρος της υγείας μας, μοιράζοντας «πακέτα» σε επιχειρηματίες-αρπακτικά. Μετά από 2 lockdown ή είμαστε άνεργοι ή  απλήρωτοι για μήνες, μισοασφαλισμένοι- ανασφάλιστοι και για δώρα και επιδόματα αδείας ούτε κουβέντα. Αποκορύφωμα όλων, οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και ενέργεια (ρεύμα, θέρμανση κλπ), που σημαίνει τρομακτική μείωση στον ήδη πενιχρό μας μισθό. Η καθημερινότητά μας είναι αφόρητη, όμως…

Η λύση υπάρχει και είναι η οργάνωση στο συνδικάτο μας.

Γιατί, συνδικάτο σημαίνει γνωρίζω τα δικαιώματά μου. Σημαίνει ότι δεν είμαι μόνος κι αβοήθητος απέναντι στον εργοδότη μου, αγωνίζομαι μαζί με τους συναδέλφους μου με ενότητα κι αλληλεγγύη.  Σημαίνει ότι αποκτώ δύναμη και φωνή.

Εμείς, ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Παλεύουμε ενάντια στις διαιρέσεις μεταξύ των εργαζόμενων όπως: οχτάωροι – μερικής απασχόλησης, παλιοί – νέοι, άντρες – γυναίκες, ντόπιοι - μετανάστες κ.α. γιατί το «διαίρει και βασίλευε» είναι όπλο στα χέρια των εργοδοτών.  Το όπλο μας είναι η ενότητα στους αγώνες και αγώνες με ενότητα.

Παλεύουμε ενάντια στους συνδικαλιστές της καρέκλας του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, που μας έχουν ξεπουλήσει, απογοητεύσει και προδώσει επανειλημμένα.

Παλεύουμε ώστε να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, με τους ίδιους τους εργαζόμενους να συζητάνε και να αποφασίζουν για τον τρόπο διεκδίκησης και αγώνα.

Με αυτόν τον τρόπο, 4 χρόνια πριν η Αντεπίθεση των Εργαζομένων, πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων και την οργάνωση όλων των διανομέων.  Και όντως με αποφασιστικότητα, επιμονή και  την σωστή τακτική, κερδίσαμε μαζί με τους συναδέλφους 15% αύξηση στον μισθό (Παροχή Μέτρων ατομικής προστασίας-αποζημίωση χρήσης δικύκλου), κάτι πολύ σημαντικό για τα σημερινά δεδομένα.

Οι συνάδελφοι στην e-food μας έδειξαν τον δρόμο…. Μπορούμε κι εμείς!

Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, έπαιξε καθοριστικό ρολό και στον σημαντικό αγώνα των διανομέων της e-food, παίρνοντας την πρωτοβουλία για συνέλευση των εργαζομένων άμεσα και με συγκεκριμένο σχέδιο αγώνα (στάση εργασίας – απεργία – μοτοπορείες), προσπερνώντας γραφειοκράτες κάθε λογής..

Παλεύουμε ενάντια στην απογοήτευση και την ηττοπάθεια που μας έχουν καλλιεργήσει, συμμετέχοντας και ενθαρρύνοντας συναδέλφους μας να δώσουμε μαζί τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Οι νικηφόροι αγώνες πολλοί: ο αγώνας των ντελιβαραδων της Ε-Food, τα ζαχαροπλαστεία Χατζή/Ble/Plaisir, εστιατόριο Applebees, Pizza Hut, Goodys, Καφεναί, Τσαρούχας, Τodaylicious κ.α.

Απαιτούμε άμεσα :

Ø Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεωτική για όλους, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

Ø Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη. Καμία έκπτωση στα εργατικά δικαιώματα, καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας - απόλυση!

Ø Επιδότηση των συναδέλφων σε Τουρισμό και Επισιτισμό, που δεν δούλεψαν φέτος με επίδομα ανεργίας. Όχι στον παράλογο διαχωρισμό εν μέσω πανδημίας σε εργαζόμενους με και σε εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Ø Αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από τους εργοδότες, άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ) – αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες. Σε διαφορετική περίπτωση να τους κλείνουν!

Ø Ριζική αύξηση κοινωνικών δαπανών. Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους, με μαζικές προσλήψεις, τεστ, μέτρα προστασίας με ευθύνη κράτους και εργοδοτών.

ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ

Ø     Από την πρώτη μέρα εργασίας ο εργοδότης είναι  υποχρεωμένος να μας προσλάβει, δεν υπάρχει νόμιμη δοκιμαστική περίοδος (το λεγόμενο «δοκιμαστικό»). Το πλήρες ωράριο είναι ή πενθήμερο 8ωρο ή 6ημερο και 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα, δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα. Οτιδήποτε άλλο είναι υπερεργασία και υπερωρία.

Ø     Όσοι χαρακτηριζόμαστε εργατοτεχνίτες, δικαιούμαστε και πληρωνόμαστε με ημερομίσθιο, 29,04 ευρώ μεικτά. Για να υπολογίσουμε το καθαρό ημερομίσθιο, αφαιρούμε από το 29,04 ευρώ τις κρατήσεις για τα ένσημά μας στον ΕΦΚΑ (29,04 – 16% = 24,39 ευρώ). Το ημερομίσθιο αυτό το πολλαπλασιάζουμε επί 26 και βρίσκουμε πόσο πρέπει να λαμβάνουμε αν και εφόσον δουλεύουμε πλήρες ωράριο.

Ø     Όσοι χαρακτηριζόμαστε υπάλληλοι δικαιούμαστε και πληρωνόμαστε με μισθό 650 μεικτά. Για να υπολογίσουμε τον καθαρό μισθό μας, για πλήρη απασχόληση, αφαιρούμε από τα 650 ευρώ μεικτά τις κρατήσεις για τα ένσημά μας στον ΕΦΚΑ (650 – 16% = 546 ευρώ καθαρά). Τα παραπάνω τα δικαιούμαστε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Όσοι εργάζονται μερική απασχόληση έχουν τα ιδία δικαιώματα με τους εργαζόμενους της πλήρης απασχόλησης.

Ø     Όσοι δουλεύουμε νυχτερινές ώρες (από 22.00 - 06.00), δικαιούμαστε την προσαύξηση 25%  η οποία είναι για τους εργατοτεχνίτες 0, 92 λεπτά και για τους υπάλληλους 0,82 λεπτά .

Ø     Για τις Κυριακές και τις αργίες η προσαύξηση είναι 75% δηλαδή, για τους εργ/τες 2,75 και για τους υπάλληλους 2,46.

Όλοι υποχρεωτικά δικαιούμαστε δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας και αποδοχές αδείας.

Ø     Το δώρο Χριστουγέννων για όσους δούλεψαν χωρίς διακοπή το διάστημα από την 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους είναι 25 ημερομίσθια η ένας μισθός. Όσοι δεν εργάστηκαν ολόκληρο το παραπάνω διάστημα δικαιούνται για Δ.Χ. 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες της εργασιακής τους σχέσεις.

Ø     Το δώρο Πάσχα για όσους δούλεψαν χωρίς διακοπή από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους, είναι 15 ημερομίσθια ή μισός μισθός. Όσοι δεν εργάστηκαν όλο το παραπάνω διάστημα δικαιούνται για Δ.Π. 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες της εργασιακής σχέσης.

Ø     Το επίδομα άδειας είναι 13 ημερομίσθια ή μισός μισθός σε όλο το έτος. Όσοι δεν εργάστηκαν ολόκληρο το έτος δικαιούνται 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα με ανώτερο τα 13.

Ø     Οι αποδοχές αδείας είναι τα μεροκάματα που δικαιούμαστε και πρέπει να πληρωνόμαστε όταν παίρνουμε άδεια. Αν δεν πάρουμε άδεια πρέπει να αποζημιωθούμε και με 100% προσαύξηση. Η άδεια είναι 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα.

Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με το συνδικάτο μας για να γνωριστούμε να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

 

ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΝ E-FOOD MAΣ ΔΕΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ….

afisa kokkino.jpgΈΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΙ ΑΥΤΟΊ ΤΟΝ ΦΟΒΟ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ