Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

TODAYLICIOUS ΚΑΜΑΡΑΣ… «ΦΘΗΝΟΣ ΚΑΦΕΣ» – «ΦΘΗΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»

Η αλυσίδα καφέ-φαγητού «Τοdaylicious», με μότο «την γρήγορη και καλή εξυπηρέτηση, τον φθηνό καφέ και την 24ωρη λειτουργία», έχει βγάλει μεγάλα κέρδη όλα αυτά τα χρόνια, κέρδη χτισμένα πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, στο κατάστημα της Καμάρας (πρώτο franchise της εταιρίας), το προσωπικό αλλάζει αστραπιαία, ενώ καθημερινά, παρακολουθούμαστε από 6-7 κάμερες!
Τα προηγούμενα χρόνια, η εργοδοσία είχε τους μισούς εργαζόμενους υποασφαλισμένους. Δουλεύαμε 6ήμερα, σε αντίθεση με ότι δηλωνόταν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μας υποχρέωναν να καθαρίζουμε τα δημόσια πεζούλια, που βρίσκονται μπροστά από το κατάστημα. Και φυσικά, ούτε λόγος για Δώρα, Επιδόματα, Άδειες, Κυριακές, Αργίες, Υπερωρίες, με την «λογική» πως ο εργοδότης δίνοντάς μας 28 - 30 ευρώ, ουσιαστικά μας τα συμψήφιζε! Επιπλέον, οποιαδήποτε βλάβη του εξοπλισμού της επιχείρησης, πληρωνόταν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τιμωρώντας τους και μειώνοντάς τους έμμεσα τον μισθό!

Εργατική νομοθεσία απούσα…
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και για εκδικητικούς λόγους, όπως παραδέχθηκε και η ίδια η εργοδοσία, το νερό, ένας καφές και όποια τροφή καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της βάρδιας μας, μας υποχρεώνουν να τα πληρώνουμε όλα στο 50% της αξίας τους. Τα ρούχα εργασίας, μας αναγκάζουν να τα αγοράζουμε με δικά μας χρήματα, λες και είμαστε συνέταιροι στην επιχείρηση! Ο μισθός μας και κατά συνέπεια τα Δώρα, επιδόματα, Κυριακές, νυχτερινά, Αργίες κλπ, είναι μειωμένα, αφού με βάση την ειδικότητά μας (μπουφετζής- εργατοτεχνίτης), πρέπει να αμειβόμαστε με το συγκεκριμένο ημερομίσθιο (26,18 ευρώ μεικτά) και όχι με 586 ευρώ μεικτά. Ο παραπάνω τρόπος αμοιβής βέβαια, έχει καλλιεργηθεί σκόπιμα από τους εργοδότες πως είναι και ο νόμιμος, αφού προφανώς τους συμφέρει να μην καταβάλουν στους εργαζόμενους τα πραγματικά/νόμιμα και να εμφανίζονται έπειτα, σαν «κήρυκες της νομιμότητας»!. Ειδικότερα όμως και με τα νέα μέτρα, αυτή η κατάσταση στους χώρους εργασίας πρόκειται να εξαπλωθεί παντού, η εκμετάλλευση θα αυξηθεί στο έπακρο, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους όλα τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες!
Μόνη λύση… η οργάνωση και οι αγώνες μας!
 Τα τελευταία χρόνια, στο συγκεκριμένο κατάστημα, με την βοήθεια του ΣΕΤΕΠΕ (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών & Επισιτιστικών Επιχειρήσεων) και ειδικότερα της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και μετά από καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, 3 συνάδελφοι πήραν τελικά τα δεδουλευμένα τους. Αυτό και μόνο το γεγονός διαψεύδει την επιχείρηση, η οποία ισχυρίζεται πως τα δίνει όλα νόμιμα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ένας συνάδελφος (εξακολουθεί να εργάζεται), ο οποίος ξεκίνησε όλη αυτή την προσπάθεια διεκδίκησης των δεδουλευμένων/δικαιωμάτων και οργάνωσης των συναδέλφων στο Συνδικάτο.
 Στις 24/11, ημέρα που εκδικαζόταν η αγωγή του συναδέλφου για τα δεδουλευμένα του, η εργοδοσία πήρε αναβολή. Σα να μην έφτανε αυτό, την ίδια ημέρα και ενώ πραγματοποιούνταν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, η εργοδοσία ανήρτησε στην βιτρίνα του καταστήματος ένα χαρτί, το οποίο αναφέρει πως, εν ονόματι της επιχείρησης, οι εργαζόμενοί της είναι αντίθετοι με τις διαμαρτυρίες και πώς οι μισθοδοσίες καταβάλλονται σύμφωνα με τον νόμο!. Tότε πώς(;), έπειτα από καταγγελίες του συναδέλφου, η Επιθεώρηση Εργασίας, έχει επιδικάσει στον εργοδότη 5.700 ευρώ συνολικά, που αφορούν διαφορές δεδουλευμένων, κάνοντάς του και μήνυση και ακόμη αρνείται να τα καταβάλλει. Όλα αυτά συνηγορούν πως ο συγκεκριμένος συνάδελφος αποτελεί «αγκάθι» για τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αφού  μέσω του δικηγόρου της, του είχε προτείνει να του δώσει τα δεδουλευμένα του («και με το παραπάνω!»), αρκεί να παραιτηθείπαιτούμε από την εργοδοσία να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας, που βιώνουν στο πετσί τους την καθημερινή κόλαση στους χώρους εργασίας τους, να στηρίξουν τον δίκαιο και αποφασιστικό αγώνα. Να δημιουργήσουμε μια Επιτροπή Αγώνα σε όλα τα καταστήματα και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, την αξιοπρέπειά μας!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
·              Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στον συνάδελφο
·              Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας –Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ Todaylicious Καμάρας

Τηλ. επικοινωνίας: 6982 268 508

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ