Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018


Μια σημαντική νίκη σημείωσαν οι εργαζόμενοι της Disney World στη Φλόριδα των ΗΠΑ, καθώς κέρδισαν νέα σύμβαση που θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό τους στα 15 δολάρια την ώρα, μέχρι το 2021.Τα συνδικάτα των εργαζομένων (που εκπροσωπούν 30.000 εργαζόμενους της Walt Disney World) ανακοίνωσαν τη νέα σύμβαση αποκαλώντας την «ιστορική». Και δεν είναι υπερβολική αυτή η λέξη, καθώς ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι 10 δολάρια την ώρα την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν για χρόνια στην εταιρεία χωρίς να βλέπουν καμία προοπτική αύξησης του μισθού τους. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, μέχρι τον Σεπτέμβρη του επόμενου έτους, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 13 δολάρια την ώρα, τον Οκτώβρη του 2020 στα 14 δολάρια την ώρα και θα καταλήξει στα 15 δολάρια τον Οκτώβριο του 2021.
Η νίκη αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας αντίστοιχης κατάκτησης των 9.700 εργαζομένων της Disneyland στην Καλιφόρνια, όπου πριν ένα μήνα οι εργαζόμενοι κέρδισαν επίσης σύμβαση για κατώτατο μισθό τα 15 δολάρια την ώρα μέχρι το 2019.
Αυτό που πυροδότησε την κατάσταση και είχε ως αποτέλεσμα να βγουν οι εργαζόμενοι της Disney μαχητικά στον δρόμο της διεκδίκησης, είναι το γεγονός ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους των θεματικών πάρκων της Disney δεν μπορούνε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στα κουπόνια φαγητού για να ζήσουν, ενώ άλλοι αναγκάζονται να μένουν στα αυτοκίνητά τους επειδή αδυνατούν να πληρώνουν τα ενοίκια. Αποτελεί ειρωνεία, ανάμεσα σ’ άλλα, το γεγονός ότι η εταιρεία απαιτεί από τους εργαζόμενους στα θεματικά πάρκα να χαμογελάνε, την ίδια ώρα που το 43% των εργαζομένων δεν έχει λεφτά για… οδοντιατρική περίθαλψη!
Από την άλλη, τα κέρδη για τη Disney αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απρίλη-Ιούνη 2018, τα έσοδα μόνο από το θεματικό πάρκο, αυξήθηκαν 6%, δηλαδή στα 5,2 δισ. δολάρια. Ενώ ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Bob Iger (Μπομπ Άιγκερ) έβγαλε τον περασμένο χρόνο 36 εκατ. δολάρια. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε δώσει 71 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την 21st Century Fox, αλλά ταυτόχρονα κράτησε τους μισθούς των εργαζομένων του στο «πάγο». Η νίκη αυτή των εργαζομένων της Disney είναι αποτέλεσμα της δυναμικής και μαζικής εκστρατείας του κινήματος «15Now» (το κίνημα για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα) που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και συνεχίζεται.
Η αρχή έγινε στο Σιάτλ. Η εκλογή της Σάμα Σαγουάντ (μέλος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», αδερφής οργάνωσης του «Ξ» στις ΗΠΑ) στο τοπικό Συμβούλιο του Σιάτλ έπαιξε καταλυτικό ρόλο προκειμένου τα 15 $ την ώρα να κατοχυρωθού νομοθετικά στο Σιάτλ, τον Ιούνη του 2015 και στη συνέχεια το κίνημα «15 Now» να εξαπλωθεί σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Τον Ιούλη του 2017, η Μινεάπολη έγινε η δεύτερη πόλη που κατοχύρωσε νομοθετικά τον κατώτατο μισθό στα 15 δολάρια. Είναι προφανές ότι το κίνημα για τα «15 δολάρια την ώρα» (15 Now) γιγαντώνεται και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις ΗΠΑ. Και μέσα σε αυτό εντάσσεται και η νίκη των εργαζομένων της Disney.  Κάθε τέτοια νίκη θα βοηθήσει χιλιάδες εργαζόμενους να βγουν από τη φτώχεια και μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης όχι μόνο για το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ