Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

ΌΛΟΙ-EΣ στην νέα Απεργιακή Προ-Συγκέντρωση, Τετάρτη 2/10, 10 πμ, Εγνατία με Αγ. Σοφίας (ημέρα 24ωρης Aπεργίας)

Να μην περάσει το κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης 
Ø   Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας! – Να δώσουμε αποφασιστική απάντηση ενάντια στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας!
Συνάδελφοι – ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία:
(σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ, στον δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει τώρα άρον άρον προς ψήφιση νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, που χτυπά σκληρά τον πυρήνα των δικαιωμάτων μας. Η «ανάπτυξη» του Μητσοτάκη και του επιτελείου του, σημαίνει πως πρέπει να χαριστούν τα πάντα στους ντόπιους και ξένους «επενδυτές», επιβάλλοντας μια μνημονιακή κανονικότητα, όπου το μόνο δίκιο και δίκαιο θα είναι αυτό του εργοδότη. Με ψέματα και αθλιότητες, ότι δήθεν νοιάζονται για τα δικαιώματά μας,  έρχεται τώρα και ο εργατοκτόνος Βρούτσης, παριστάνοντας τον «προστάτη των εργαζομένων». Φτάνει πια! Χορτάσαμε από «προστάτες», που μας καταδικάζουν στην φτώχεια/ταπείνωση της αξιοπρέπειάς μας!
Μας μετατρέπουν σε δουλοπάροικους!
Η επίθεση μέσω του πολυνομοσχεδίου επικεντρώνεται σε 3 κύρια σημεία: α) στην Συλλογική οργάνωση των εργαζομένων (Σωματεία κτλ), που είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ουσιαστικά μπορεί να διεκδικηθούν δικαιώματα, β) στην περαιτέρω μείωση των μισθών, αμοιβών και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και γ) στην κατάργηση ακόμα και επί της ουσίας, των όποιων δυνατοτήτων υπήρχαν για σύναψη αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ø Θεσμοθετούν την απλήρωτη εργασία! Ο εργοδότης μπορεί νόμιμα πλέον να έχει έως 2 μήνες εργαζόμενους απλήρωτους, χωρίς να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Έτσι 2 μήνες, υποχρεωτικά θα τρώμε ή θα ταΐζουμε τα παιδιά μας με παραμύθια της ανάπτυξης, δεχόμενοι την ταπείνωση της  απλήρωτης εργασίας.
Ø   Ενισχύουν τη μερική απασχόληση. Α) Προβλέπεται προσαύξηση 12% για κάθε επιπλέον ώρα πέραν της συμφωνημένης όσον αφορά την μερική απασχόληση. Όσο «βγήκαμε από τα μνημόνια» άλλο τόσο θα έχει εφαρμογή στην πράξη αυτό το μέτρο, αφού το πρόβλημα είναι ότι κανένας εργοδότης δεν δηλώνει την πρόσθετη εργασία! Β) Μειώνονται τα πρόστιμα προς τους εργοδότες, για την αδήλωτη εργασία! Δηλαδή πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Στην ουσία έχουμε μέτρα για την διευκόλυνση της αδήλωτης εργασίας.
Ø  Αποδυναμώνουν δραματικά έως και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) : Α) Εξαιρείται από την υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ (Κλαδικών, Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών) η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά προβλήματα  ή «επιχειρήσεις» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή κοινωνικής οικονομίας (και ποια επιχείρηση δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό;!). Β) Σε περίπτωση συρροής ΣΣΕ, δηλαδή όταν  μία εργασιακή σχέση ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. υπερισχύουν έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών. Έτσι ενισχύονται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που στην πλειοψηφία τους όσες υπογράφηκαν τα μνημονιακά χρόνια προβλέπουν χαμηλότερες αμοιβές και απώλεια δικαιωμάτων.  Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις συρροής η τοπική σύμβαση υπερισχύει και της εθνικής κλαδικής και της ομοιοεπαγγελματικής. Γ) Για την επέκταση και των ελάχιστων κλαδικών συμβάσεων που θα υπογράφονται στο σύνολο του κλάδου, εκτός του ότι θα πρέπει να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου, πλέον θα αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και ο υπουργός, δηλαδή το κράτος, με βάση την κατάσταση της οικονομίας και εφόσον δεν μπαίνει εμπόδιο στην επιχείρηση. Δ) Η παράταση ισχύος μιας Σ.Σ.Ε. ξαναγίνεται τρίμηνη. Δηλαδή με λίγα λόγια πλέον τυπικά κατοχυρώνεται μόνο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο βασικός μισθός των 650 ευρώ μικτά (προς το παρόν) που καθορίστηκε με υπουργική απόφαση.
Ø  Χτυπούν το δικαίωμα στην Απεργία, τα Σωματεία και τη Συλλογική Οργάνωση των εργαζομένων : A) Καθορίζουν ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των σωματείων, συμπεριλαμβανομένων για κήρυξη απεργίας. Η ρύθμιση αυτή συνεχίζει τον νόμο Αχτσιόγλου, που επέβαλε 50%+1 των μελών για απεργιακή απόφαση και πρακτικά περιορίζει δραματικά τη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας. Καλλιεργεί τη ρουφιανιά και τον χαφιεδισμό μεταξύ των εργαζομένων, υπονομεύει τις συλλογικές διαδικασίες των Σωματείων και τις υποβιβάζει σε.. «συνδικαλισμό» από τον καναπέ για κάθε εργαζόμενο! B) Δημιουργούν Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) όπου θα καταγράφονται τα συνδικάτα, το καταστατικό τους, τα ΔΣ, κ.ά. Με αυτό τον τρόπο θέλουν, κράτος και κυβέρνηση, να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα, να μας φακελώσουν,  για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών. Γ) Καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, η μονομερής προσφυγή των Σωματείων στη διαιτησία για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. αφού για την προσφυγή τους θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» (!), κλείνοντας έτσι και τις τελευταίες οδούς για την απόσπαση κάποιας Σ.Σ.Ε., σχετικά ευνοϊκής για τους εργαζόμενους.
Συνδικάτα των εργαζομένων – Αγώνας για τις δικές μας ανάγκες!
Η κυβέρνηση ΝΔ, εκμεταλλευόμενη την άσχημη και διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και στα Σωματεία, με ευθύνη των γραφειοκρατών κάθε είδους (αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ από την μια και σταλινική γραφειοκρατία (ΠΑΜΕ) από την άλλη), θέλει να «πατήσει» πάνω σε αυτήν σαν οδοστρωτήρας, συμπαρασύροντας στην καταστροφή όλους τους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από όλους αυτούς τους «σωτήρες», που «συγκρούονται» για τα «μάτια του κόσμου» και για τις καρέκλες τους και όχι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και των συμφερόντων μας.  
Στον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοι Διανομείς και οι εργαζόμενοι στον κλάδο…
Η μόνη και πραγματική λύση, δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμειςΑπέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο αυταρχικό και λυσσασμένο, με τους εργοδότες μας να έχουν πάρει περίσσιο θάρρος και θράσος (και με την εκλογή Μητσοτάκη), είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Μόνο με την ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα υπερασπίζεται στην πράξη τα δικά μας συμφέροντα, μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση! Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας, ξανακάνοντάς το δικό μας. Να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας.

Ø Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ε.Ε./Ευρώ - Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
Ø 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων, του 13ου και 14ου μισθού.
Ø Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
Ø Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
Ø Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών. Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους!
Ø
Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ